top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

Pfälzer Weinsteig van Deidesheim naar Bad Dürkheim - Pfalz


Duitsland is een wandelparadijs. In die mate dat we ook op termijn de belangrijkste wandelroutes van alle Duitse wijnregio's willen afstappen. Het is een boeiende uitdaging die ons steeds weer prachtige plekken bij onze oosterburen doet ontdekken.

Voor de wandeltip van vandaag trekken we naar de Pfalz. Goed 4 uur rijden en je bevindt je in het "Toscane van Duitsland". Deze etappe vormt een onderdeel van de 172 km lange Pfälzer Weinsteig, een stevige tocht waar steile stukken in het Pfälzer woud niet worden gespaard. De route van Deidesheim naar Bad Dürkheim is echter voor ieder met een goede basisconditie te doen. 15 km wandelen door woud en wijngaarden met onderweg meerdere fijne verpozingsplekken, wat wil je meer!

Alleen al het startpunt Deidesheim loont de moeite om te ontdekken. Dit wijndorp is stilaan uitgegroeid tot een klein bedevaartsoord voor de Rieslingfan. Percelen zoals Kalkofen, Kieselberg, Grainhübel en Langenmorgen horen tot de incoonwijngaarden wat Riesling betreft. Het naburige dorp Forst doet daar nog een schepje bovenop. Pechstein, Ungeheuer, Jesuitengarten en Kirchenstück zijn intussen legendarisch en staan garant voor enkele van 's werelds mooiste en duurste droge Rieslings. Voor de toekomst werken we een wandeling uit die al deze toppercelen aandoet. Via VDP.Weinberg.Online kan je bovendien van elk perceel wat achtergrond te weten komen.

In Deidesheim kan je je uitleven in de vinotheken van beroemde wijndomeinen zoals von Winning, Reichsrat von Buhl, Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan of in de wijnbar van Dr. Bürklin-Wolf. Ook aan restaurants is er geen gebrek. Een diner met een sterretje is mogelijk in L.A. Jordan en Schwarzer Hahn in het beroemde Deidesheimer Hof, wat het lievelingsrestaurant van Helmut Kohl was. Maar ook de schitterende bistro Leopold in het Weingut von Winning is meer dan een aanrader.

Maar vooraleer te genieten van spijs en drank moet er gewandeld worden. En dat zal je met deze wandeltip niet beklagen. Je start aan Weingut von Winning en de eerste wandelmeters lopen onmiddellijk over beroemd Rieslingterrein. De Grosse Lagen (Grand Cru's) Hohenmorgen en Kieselberg doen al verlangen naar een degustatie achteraf. Gestaag gaat het bergop en een eerste rustplaats tref je aan de Michaelskapelle. Deze laat gotische kapel kent een schitterend panorama op de wijngaarden van Deidesheim en Forst. Wanneer je verder klimt kom je aan een bijzondere plek: de Deidesheimer Heidenlöcher. In een stuk woud zie je her en der restanten van een schuilplaats uit de 9de en 10de eeuw. De lokale bevolking zocht er destijds beschutting tegen de Noormannen. Wat nu mystieke putten en gestapelde stenen zijn, was vroeger een locatie waar 65 huizen in een ommuurd geheel stonden. Iets voorbij de Heidenlöcher bereik je het hoogste punt van de wandeling (386m). Nadien wacht niet alleen een afdaling, maar kan je in de helft van de route pauzeren aan de Burgruïne Wachtenburg. Lokaal spreken ze van "het balkon van de Pfalz". Het is inderdaad prima vertoeven met een glas Riesling op het terras naast de toren. De toren is deels gerestaureerd en kan je beklimmen. Boven wacht je een weids panorama. Het café met drank en kleine spijzen is geopend op woensdag van 12-18u en van vrijdag tem zondag vanaf 12u.

Goed uitgerust maak je tempo richting Bad Dürkheim, één van de grotere steden in de Pfalz. Nogal toeristisch en ons inziens met een gebrek aan charme. Maar het grootste wijnvat ter wereld, thans een niet zo interessant restaurant, is wel eens de moeite om te zien. Maar vooraleer het zover is, kan je de Flaggenturm op 1 km voor de stad beklimmen. Het is het oudste uitzichtpunt van de Pfalz.

In Bad Dürkheim neem je de trein terug naar Deidesheim. Vanaf het station in Deidesheim sta je in enkele minuten aan je startplaats, Weingut von Winning.

De cijfers:

14,9 km

4u30 wandelen

Middelzware tocht

Startplaats:

Weingut von Winning, Weinstrasse 10, 67146 Deidesheim

Waar staan met de VW California + restauranttips:

In Deidesheim is geen echte plek om met de camperbus te staan, maar je kan er uiteraard wel heerlijk eten. De bistro Leopold by von Winning kunnen we zeker aanbevelen. Onderstaande tip voor staanplaats bevindt zich op 5 minuten rijden van Deidesheim.

Wohnmobilstellplatz im Weingut Schäfer Schiessmauer 56 67435 Neustadt-Mußbach Tel.: +49 (0)6321 6447 www.weingutschaefer.com/reisemobile weingutschaefer@t-online.de Kleinschalige plaats, verbonden aan een wijndomein. Sanitair aanwezig. Mooi gelegen. Reserveren verplicht.

Restauranttips nabij Wohnmobilstellplatz im Weingut Schäfer:

Spinne Eichkele 58 67433 Neustadt-Haardt Tel.: +49 (0)6321 9 59 77 99 www.restaurant-spinne.com info@restaurant-spinne.com Bovenaan de heuvel, op een 30 minuten wandelen vanaf Weingut Schäfer. Goede keuken, sympathieke eigenaars. Zeer goede wijnkaart met zowel opkomende talenten als gevestigde waarden. Terras met mooi zicht. Ga hier met onze groeten, Chrissi en Jörg zijn intussen vrienden geworden. Een plek waar we zeer graag zijn. Gesloten op dinsdag en woensdag.

Eselsburg Kurpfalzstrasse 62 67435 Neustadt-Mußbach Tel.: +49 (0)6321 669 84 www.eselsburg.de Dé plek voor de regionale keuken. Druk bezocht door de lokale bewoners. Authentieke en zeer kwalitatieve Pfälzer kost. Knappe wijnkaart. Gesloten op zondag en maandag.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page