Volg ons

  • Instagram Social Icon

Contact

0478/34 69 84

Adres

Spiegellaan 26, 1785 Merchtem

Vinikus VOF, Spiegellaan 26, 1785 Merchtem, BE0826.409.118

Hiwweltour Aulheimer Tal - Rheinhessen

21/10/2017

Rheinhessen mag dan het grootste Duitse wijnbouwgebied zijn, de regio blinkt niet uit door ruime toeristische voorzieningen. Maar laat dat net de grote charme zijn! In geen wijnregio ga je zo op in de rust van het weidse en zacht glooiende landschap. Om de pracht van Rheinhessen te omvatten bestaan er sinds enkele jaren de zogenaamde "Hiwweltouren". Dat zijn korte en middellange luswandelingen in de mooiste stukken van het gebied. We werken ze allemaal af, en totnogtoe kunnen we alleen maar de diversiteit onderstrepen. Wie dacht steeds geconfronteerd te worden met enkel de weidse wijngaardlandschappen, zal beslist verrast zijn.

 

De "Hiwweltour Aulheimer Tal" is één van de meest recente luswandelingen, en start in het fijne Flonheim. Naast het sportveld is ruim parking, en na 500m stappen bereik je het eigenlijke wandelpad. Zoals steeds allemaal prima aangeduid.

 

Wat volgt is samen te vatten onder de noemer "Wein, Wald und Wiesen". De ene keer wandel je door een groot wijngaardgebied, vervolgens kruis je rotsmassieven om dan via bospartijen in een weidelandschap uit te komen. Een route die werkelijk nooit verveeld. Bijnaam van dit stukje Rheinhessen is trouwens "Rheinhessische Schweiz".

Eén van de hoogtepunten is het zicht vanop de heuvel bij de bekende "Flonheimer Trullo". Een Trullo is een typisch wijngaardhuisje van Rheinhessen, en de oorsprong van die van Flonheim zou teruggaan tot maar liefst 1756 toen Italiaanse gastarbeiders deze aparte vorm van schuilbouw hier oprichtten. De functie als "schuilhut" is er momenteel niet meer, althans toch niet voor de wijngaardwerkers. Nu is de functie eerder toeristisch, getuige daarvan de banken naast de Trullo die uitnodigen tot pauze tijdens het wandelen. Het prachtige zicht rondom is uiteraard een genot.

 

Verder op de route kan je nog de Lonheimer Turm beklimmen, met een panorama dat tot diep in het hinterland van Rheinhessen strekt. Na nog een mooie passage in het bos en langsheen een diepe zandsteenbreuk bereik je weer de parking.

 

Wij sloten de dag af met een diner in "zum goldenen Engel" en kunnen dit prachtige restaurant ten zeerste aanraden. De wijnkaart is (terecht) regionaal, met zelfs focus op dit stukje Rheinhessen. We genoten een topriesling van Weingut Becker-Landgraf (Riesling Herrgottspfad 2008) en een fantastische Frühburgunder Heiligenpfad 2013 van Weingut Baeder. 

 

De cijfers:

13,2 km

3u30 wandelen

Eenvoudige tot middelzware tocht

Meer info: Aulheimer Tal (pdf document)
 

Startplaats:
Parking in de Berliner Strasse (Flonheim)

 

Restaurant:

Zum Goldenen Engel
Marktplatz 3
55237 Flonheim

Tel.: +49 (0)6734 913930
www.zum-goldenen-engel.com
Check de site voor de rustdagen, die zijn afhankelijk van het seizoen

 

Waar staan met de VW California:

Staanplaats am Weingut Meyerhof (GPS: "Im Baumfeld")
55237 Flonheim
Geen sanitair, wel stroommogelijkheid
Tel.: +49(0)6734 8714
www.weingut-meyerhof.de
€8 per nacht
Ze hebben ook een Gästehaus met mooie, moderne kamers

 

Camping am Gutenbornerhof
Gutenbornerhof
55232 Alzey
Tel.: +49 (0)6731 4 14 00
www.camping-gutenbornerhof.de
Kleine campingplaats (24 plaatsen) tussen de wijngaarden.
Open van 1 april tot 31 oktober
Goed sanitair en alle noodzakelijke faciliteiten

Please reload

Recente blogberichten

Please reload

Archief

Please reload

Tags

Please reload