Gerd Brabant

Een Duits wijnparcours vol passie

De passie voor Duitsland en Duitse wijn was al van in de jeugd aanwezig. In 2000 zag Vinikus als importbedrijf en wijnhandel het levenslicht. Initieel werd dit nog gecombineerd met taken bij het Informatiebureau voor Duitse wijn en wijnjournalistiek bij De Morgen, maar gaandeweg groeide Vinikus uit tot een wijnhandel in hoofdberoep met een sterke naam in het Belgische wijnlandschap. In 2009 werd Vinikus in De Standaard uitgeroepen tot 1 van de 10 beste wijnhandels in Vlaanderen.

In 2010 ging Vinikus samen met Lazarus -van Jeroen Schoevaerts- en zo ontstond de wijnhandel Vinikus&Lazarus. De wijnhandel groeide verder, maar voor mezelf kwam er ook de wens om intenser met Duitsland te kunnen werken. En dit in een breder kader dan alleen wijn. Daarom verliet ik in mei 2018 Vinikus&Lazarus om me toe te leggen op Duitsland als wijnland, maar in een brede context. In al die jaren dat ik met Duitse wijn bezig ben, heb ik het land quasi maandelijks bezocht. Van daaruit is een unieke ervaring ontstaan, wat ik graag met je deel. Vinikus&Lazarus bestaat verder als wijnhandel in Linden (nabij Leuven), met Jeroen Schoevaerts aan het roer.

Vinikus 2.0

Een nieuwe Duitse wijnweg sinds september 2018

Onder Vinikus ga ik verder met Duitse wijn, maar in een andere richting. Vinikus op stap houdt het organiseren en begeleiden van wijn(wandel)reizen in, alsook het uitwerken van reisroutes op maat om de Duitse wijnregio’s beter te leren kennen. En bij Vinikus aan tafel kan je in kleine groep (maximaal 12 personen) terecht voor een avond rond een Duits wijnthema, al dan niet gekoppeld aan de combinatie met leuke gerechtjes. Je leest het, de beleving rond Duitse wijn staat centraal.

In september 2017 werd ik door een van de belangrijkste Duitse wijnbouwersverenigingen (Verband deutscher Prädikatsweingüter -VDP-) in het Bode Museum te Berlijn gelauwerd voor de jarenlange inzet voor Duitse wijn in België. Een bekroning waar ik bijzonder trots op ben, en die mijn passie voor dit fantastische wijnland alleen maar onderstreept.