Volg ons

  • Instagram Social Icon

Contact

0478/34 69 84

Adres

Spiegellaan 26, 1785 Merchtem

Vinikus VOF, Spiegellaan 26, 1785 Merchtem, BE0826.409.118

Wijnwandelen & streekgastronomie PFALZ

Datum 2020 volgt...

Voor deze trip trekken we naar de Pfalz. Weinig andere regio’s in Duitsland zijn zo gericht op wijntoerisme. Zoveel zaken maken deze regio bijzonder: de pittoreske dorpen, de schitterend gelegen wijngaarden, de heerlijke (streek)gastronomie, de gezellige mensen met het hart op de tong, het milde klimaat,… De Pfalz heeft het één en ander te bieden…

DAG 1 – Het pad van de Grosse Gewächse
Nadat iedereen individueel is aangereisd, treffen we elkaar rond 13u in Gästehaus Spinne. Na de check-in rijden we naar het naburige Deidesheim om er een inleidende wandeling aan te vatten. We nemen een aperitiefslok bij Weingut von Winning, en wandelen dan doorheen de wijngaarden van Forst & Deidesheim. Dit zijn dorpen met legendarische wijngaarden zoals Pechstein, Jesuitengarten, Kirchenstück,  Kalkofen,… We houden halt aan verschillende van deze beroemde percelen en bij een woordje uitleg  proeven we ook de wijn van die wijngaard (von Winning). In totaal wandelen we 8 km. Nadien rijden we tot aan het hotel, maar we strekken nog even de benen om verderop in de straat het aperitief te genieten bij Weingut Weegmüller. Dit is één van de oudste familiedomeinen van de Pfalz en de zussen Weegmüller zijn thans wereldberoemd in wijnminnend Duitsland. Dit domein ademt traditie en gezelligheid. ’s Avonds dineren we in ons hotel.

DAG 2 – De lieflijke wijngaarden van Birkweiler & Siebeldingen

Na het ontbijt rijden we 30 km zuidwaarts (met eigen vervoer – autodelen). De Südliche Weinstrasse toont een anders landschap dan de Mittelhaardt (waar ons hotel is gevestigd). De wijngaarden van Siebeldingen en Birkweiler staan gekend als thuishaven van verschillende van de beste wijnen van de Pfalz. De wandeling van 15 km gaat doorheen deze percelen, en we trekken ook het woud in om bij Burg Neukastel te genieten van een prachtig zicht. Onderweg houden we halt voor onze picknick die we hebben meegekregen vanuit het hotel.
Aansluitend aan de wandeling proeven we bij Weingut Gies-Düppel. Het sympathieke koppel Volker & Tanja Gies maken prachtige wijnen op de hoofdzakelijk rode zandsteen- en kalkbodems. We proeven onder vakkundige begeleiding een greep uit hun gamma.  

Nadien verfrissen we ons in het hotel en trekken we naar één van de meest typische Pfälzer restaurants: Eselsburg (er wordt voor een transfer gezorgd). Dit is een echt instituut en zeer geliefd bij het lokale volk. Oertypische Pfälzer kost, allemaal heel kwalitatief en een top wijnkaart. Meer hebben we niet nodig om ons verder aan te sterken voor wat nog komen moet. Gezien de grote wijnkaart is het moeilijk hier vooraf een vaststaand wijnprogramma af te spreken. Daarom is in de prijs het aperitief, menu, waters en koffie inbegrepen. Maar niet de wijnen. Die kiezen we de avond zelf van de kaart. Reken op ca. €25 pp.

DAG 3 – De Pfälzer Weinsteig
Wie wat wandelambitie heeft kan de gehele Pfälzer Weinsteig van 170 km bewandelen. Maar vergis je niet: de tocht is uitdagender dan je zou vermoeden. Flink wat hoogtemeters moeten overwonnen worden. Vandaag pikken we er 1 stukje uit. Een groot deel van de wandeling loopt doorheen het prachtige Pfälzer Wald, maar de wijngaarden zijn nooit ver weg. Een sportieve uitdaging!

Proeven doen we bij één van Duitslands beste domeinen. Het Weingut Christmann in Gimmeldingen maakt waarlijk grote wijnen en hun portfolio aan terroirrieslings is indrukwekkend. Na een bezoek aan de moderne kelder krijgen we een Rieslingdegustatie van instap tot Grosses Gewächs. We sluiten de avond af met een gastronomisch getint menu bij Spinne. Mooie Pfälzer wijnen mogen niet ontbreken.

DAG 4 

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar. Voor wie wenst kunnen we nog tips geven voor een eigen dagplanning. Of bij interesse kunnen we nog een wandeling op het traject huiswaarts inplannen.
Tip: op deze dag is er tussen 13u en 18u een jaargangdegustatie bij von Winning in Deidesheim. Voor €10 kan je er het grote gamma ontdekken.

Hotel:

Restaurant & Gästehaus Spinne
Eichkele 58
67433 Neustadt an der Weinstrasse (Haardt an der Weinstrasse)
Tel.: +49 (0)6321 959 77 99
info@restaurant-spinne.de
www.restaurant-spinne.de

Chrissi en Jörg van Spinne zijn intussen vrienden geworden. Dit fijne adres staat bol van Gastfreundlichkeit. De gerieflijke kamers met uitstekende bedden, het lekker ontbijt aan tafel bediend, de uitstekende keuken,… Dit is een goed adres om te vertoeven.

De ligging hoog in één van de hoogst gelegen straten van Haardt (vlakbij Neustadt an der Weinstrasse) vormt een prima en centraal uitvalspunt om de regio te verkennen.

Prijs per persoon op basis van tweepersoonskamer:  €    

Supplement voor éénpersoonskamer:  € 


Inbegrepen:

-3 overnachtingen met ontbijt in Gästehaus Spinne

-2 keer picknick op vrijdag & zaterdag (dranken niet inbegrepen).  Daarvoor dagrugzak meenemen.

-Alle wijndomeinbezoeken en degustaties. Dit zijn niet-commerciële degustaties. Dat betekent dat een bijdrage aan de domeinen is betaald voor de bezoeken. Uiteraard is iedereen vrij wijn te kopen.

-Diner op donderdag & zaterdag in Spinne: all-in menu met wijn, water en koffie
-Diner op vijdag: aperitief, menu, waters en koffie. De wijnen worden de avond zelf afgerekend. We schatten dit in op ca. €25 pp.

-Vervoer voor het restaurantbezoek op vrijdagavond

-Begeleiding door Gerd Brabant

 

Niet inbegrepen:

-Vervoer heen en terug

-Vervoer naar/van de wandelingen. De wandelingen van donderdag en zaterdag zijn vlakbij. De wandeling van vrijdag is op 30 km rijden. We bekijken ter plekke voor autodelen.
-Vervoer naar/van het restaurant op vrijdag is wel inbegrepen.

-Eigen drank tijdens de wandelingen. Afhankelijk van het weer heb je 1,5 à 2,5l nodig per wandeltocht.
-Wijnbegeleiding van het menu op vrijdag. Reken op ca. €25 pp

-Dranken buiten de wijnbegeleiding van de menu’s

-Eigen annulatie- en reisbijstandsverzekering

**INSCHRIJVINGSFORMULIER VOLGT**