top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

Moselsteig van Neef via de Calmont naar Beilstein - Mosel


Met onze wijnzaak www.vinikusenlazarus.be werken we al sinds 2004 samen met Eva Clüsserath (Trittenheim/Mosel). Aangezien er ook enkele gastenkamers op het domein zijn, verblijven we er af en toe met het gezin. Tijdens één van deze verblijven kregen we van de ouders van Eva het boekje over de Moselsteig. Er waren al heel wat wandelpaden langs de Mosel, maar met het Moselsteig-project werden de aanwezige routes aaneengeschakeld en het resultaat is een indrukwekkend wandelpad van 365 km. Wie denkt alleen maar langs het water te wandelen heeft het grondig mis. De Moselsteig is enorm divers: langsheen het water, door de wijngaarden op de steile hellingen, op de bergkam, in het hinterland doorheen wijnland en akkers, door mystieke bospaden,… Elke etappe is een lust voor de wandelaar.

Intussen hebben we de volledige 365 km en 24 etappes afgewerkt. We steken onze lof voor de Moselsteig niet onder stoelen of banken, dit is echt een must voor iedere wandelliefhebber. Vaak kregen we de vraag wat nu de mooiste etappes zijn. Wel, daar is op zich geen makkelijk antwoord op te geven, omdat ieder deel een bepaalde charme heeft. Maar één van de indrukwekkendste passages loopt via de Bremmer Calmont (etappe 16 van Neef naar Ediger-Eller, 11 km). We deden dit samen met etappe 17 (van Ediger-Eller naar Beilstein, 16 km), maar naar eigen zin en conditie kan je al dan niet deze 2 etappes in 1 dag verwerken.

Wanneer je de wandeling start in Neef zie je al spoedig rechts van je een muur van wijngaarden opduiken. Dat is de Bremmer Calmont, de steilste wijngaard van Europa. Wie hier aan wijnbouw doet, mag beslist geen last hebben van hoogtevrees. Wie zelf wil ervaren wat het is om in deze wijngaard te werken, kan kiezen voor de “Calmont-Klettersteig”. Voorwaarde is wel dat je geen last hebt van hoogtevrees en ervaring hebt met alpiene klauterstukken. Blijf je de Moselsteig volgen, zal je tijdens de afdaling even met de Klettersteig worden geconfronteerd, maar zonder echt bijzondere moeilijkheidsgraad. Het pad van de Moselsteig maakt tijdens de klim naar de Calmont een boog door het bos naar de akkers op het plateau. Plots kom je uit aan de Bremmer Gipfelkreuz met een adembenemend mooi zicht. Met een dergelijk panorama kan je niet anders dan toegeven dat de Mosel tot de mooiste wijnregio’s wereldwijd behoort. In de daar aanwezige hut kan je bij mooi weer van april tot en met oktober op zaterdag en zondag versnaperingen (taart, worst,..) en dranken (koffie, wijn,…) kopen en nuttigen. De Moselsteig volgt vervolgens de kam, en steeds weer kan je van knappe vergezichten genieten. De afdaling naar Ediger-Eller is steil, maar niet te moeilijk. Eenmaal beneden aan het station zit de kortste aller Moselsteigetappes erop. Je kan met de trein terug naar de startplaats van de wandeling, nl. Neef (1 halte). Of je kan, zoals wij, ook etappe 17 van Ediger-Eller naar Beilstein afwerken. Doe je dat, dan wacht je een tocht hoofdzakelijk doorheen wijngaarden met steeds weer een romantisch Moselpanorama in het vizier. Op het einde van de route volg je een bospad doorheen de Briederner Schweiz. Eindigen doe je in Beilstein waar Burg Metternich je opwacht. Beilstein is overigens één van de mooiste Moezeldorpen dat meer dan de moeite loont. Ons inziens veel leuker en charmanter dan bijvoorbeeld het iets verder gelegen Cochem. Geniet in Beilsten zeker een koffie in Café Klapperburg, waar je een collectie van honderden koffiemolens kan bewonderen.

De cijfers:

3u wandelen

Middelzware tocht

Doe je beide etappes op 1 dag wordt het een zware tocht, maar zeker te doen voor geoefende wandelaars

Startplaats: In het centrum van Neef Wanneer je enkel etappe 16 afwerkt, neem je de trein vanuit Ediger-Eller terug naar Neef. Ga je verder naar Beilstein, dan neem je de bus terug.

Restaurant:

Reil/Mosel, Heim’s Restaurant im Reiler Hof www.reiler-hof.de Christoph Heim is een getalenteerde chef die de regionale keuken op fijne wijze op het bord brengt. Terecht aanbevolen door tal van wijnproducenten uit de omgeving en in het bezit van een Bib Gourmand. Ligt op een 10-tal km van Neef, de startplaats van de wandeling.

Waar staan met de VW California:

Een etentje in Heim's Restaurant im Reiler Hof kan je combineren met een overnachting op de Wohnmobilstellplatz Reil Moselstrasse - Rathaus 56861 Reil Tel.: +49 (0)6542 21036 70 plaatsen, vlak aan de Mosel. WC aanwezig

Verder zijn er in quasi elk dorp aan de Mosel overnachtingsmogelijkheden voor de camper. Je kan naar eigen zin en drukte op de plek beslissen er al dan niet te overnachten.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page