top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

Hiwweltour Heideblick - Rheinhessen


Met de 'Hiwweltouren' kan je de diversiteit van Rheinhessen al wandelend ontdekken. Op een 10-tal plaatsen nodigen deze korte en middellange luswandelingen uit tot een halve of hele dagtocht.

Deze 'Hiwweltour Heideblick' was de eerste die we hebben uitgeprobeerd, en we waren op slag verliefd. Hoewel we al jaren quasi maandelijks naar Rheinhessen komen, kenden we dit stukje amper. We zitten in het uiterste westen van de regio, op een steenworp van de Nahe. Qua wijnbouw was het hier in het verleden vaak te koel om echt over een topgebied te kunnen spreken. Door de klimaatopwarming kunnen ze rond Siefersheim nu 'genieten' van ideale omstandigheden om perfect rijpe, maar toch nog steeds frisse wijnen te maken. Beste wijnmaker is Daniel Wagner van Weingut Wagner-Stempel met wijnen die tegelijk diep mineraal, koel als complex zijn. Zijn Riesling Heerkretz GG hoort bij de mooiste droge Rieslings van Duitsland. Een tip om na de wandeling daar te gaan proeven en wat wijn mee te nemen. Best je vooraf aanmelden.

Het weer zat tijdens onze tocht helemaal mee, en dat maakte de wandeling uiteraard extra aantrekkelijk. Weer of geen weer: deze Hiwweltour is een enorme aanrader. Het is haast niet te schatten in welke verschillende landschappen je hier terecht komt. Dubbel kroonstuk is het heideplateau in het Naturschutzgebiet Neu-Bamberger Heide en het zicht vanuit de Winzeralm, wat terecht bekroond is tot mooiste zicht van Rheinhessen in 2016. Op deze Winzeralm kan je trouwens bij mooi weer tijdens de zomerweekends genieten van een glas wijn.

Maar ook het eerste gedeelte van de tocht is prachtig. Je wandelt op de rand van een heuvel waar topwijngaarden zoals Höllberg en Heerkretz zich bevinden. Je kijkt op een landschap van wijngaarden en akkerbouw. Op verschillende plaatsen kan je uitrusten en genieten in een hut of op een strategisch geplaatste zitbank. Spoedig zal je de Ajaxturm zien verrijzen. Een toren waar een lokale sage rond wordt verteld. De toren staat in die sage symbool voor trouw tot aan de dood. 2 geliefden mochten van de vader van het meisje niet samenzijn. Zij moest verplicht met iemand anders trouwen, waarna ze aan hartzeer stierf. De jongen bouwde op de plek waar ze elkaar ontmoetten deze Ajaxturm. In het wapenschild van de toren is de hond Tiras afgebeeld, hun trouwe metgezel die het koppel tijdens stiekeme wandelingen begeleidde.

Deze Hiwweltour loopt deels parallel met de Küstenweg Rheinhessen. 30 miljoen jaar geleden was Siefersheim onderdeel van een klif in een subtropische zee. Deze breuklijn ging gepaard met heel wat vulkanische activiteit. Dit gegeven verklaart ook waarom de wijngaarden van Siefersheim een unieke bodemsamenstelling hebben: kalk, zand, vulkanische gesteenten (porfier),... En dat geeft dan weer een eigenzinnig karakter aan de daar geproduceerde wijnen.

Na de Ajaxturm blijf je nog even op de flank van de topwijngaard Heerkretz lopen, maar plots gaat het een stukje steiler, om zo in het bos uit te komen. Verderop kom je op het uitzichtpunt van de Burgruine Neu-Bamberg. De burcht stond er in volle glorie tussen 1253 en 1668, toen Karl Ludwig von der Pfalz het bouwwerk vernietigde. Na 1970 werden delen van de ruïne gerestaureerd.

Het geheel is een wandeling die bij onze mooiere tochten geboekt staat. De afstand is voor iedereen met een basisconditie te doen. Omwille van de vele schitterende uitzichtpunten neem je best de nodige tijd voor deze tocht.

De cijfers:

11,7 km

3u30 wandelen

Middelzware tocht

Startplaats: Wandelparking "Am Gänseborn" in Siefersheim

Restaurant:

Kulturhof Kirchstrasse 5 55599 Eckelsheim

Tel.: +49 (0)6703 301458 www.kulturhof-eckelsheim.de Gelegen in het dorp naast Siefersheim. Chef met heel wat culinaire ervaring. Gezellige binnenkoer. Bib-Gourmand in Michelin. Maandag gesloten.

Waar staan met de VW California:

Staanplaats am Weingut Sommer Mühlweg 19 55599 Siefersheim www.weingut-sommer/wohnmobilstellplatz Tel.: +49 (0)6703 3977 Mooie plek op grasveld, er is een toilet aanwezig.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page