top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

9 wandelingen in en rond Durbach

De omgeving van Durbach hoort tot de mooiste landschappen van Duitsland. Wandelen is de ideale manier om de schoonheid en de diversiteit te ontdekken. Deze 9 rondwandelingen zijn ideaal als eerste kennismaking.

Durbach ligt in hartje Ortenau (zuidwest Duitsland) en biedt zowel spectaculaire wijnlandschappen als echte Zwarte Woudidylle. Voor de nodige wijnachtergrond verwijs ik graag naar ons boek “Wijnland Duitsland”. Sinds 16 jaar wandel ik hier. Alleen, met het gezin, met m’n wandelvriend Gilbert en m'n labrador Lilly of als gids van een groep. Gemiddeld 2 keer per jaar test ik wandelingen. Intussen hebben we heel wat routes zelf uitgestippeld, maar voor wie een eerste keer naar de regio komt raden we volgende 9 rondwandelingen aan. Ze zijn uitstekend bewegwijzerd, voor de zekerheid kan je de GPX downloaden via de link. De foto's, die in verschillende seizoenen werden gemaakt, geven een impressie.

Vergeet niet voldoende kleingeld mee te nemen. Langs al deze routes zijn mooi ingerichte picknickplekjes waar je je kan bedienen van drank. Je deponeert in alle eerlijkheid de centjes in een doosje. Een schitterend systeem.

Onderaan de lijst staan enkele tips om te overnachten.


A. wandelingen in Durbach


1. Durbacher Weinpanorama

15,3 km / 401 hoogtemeters

Klik hier voor meer informatie - Uitvoerige beschrijving ook in "WIJNLAND DUITSLAND" pagina 106-107

Dé klassieker in Durbach, zoniet van geheel Ortenau. Terecht populair, want je wandelt in een sprookjeslandschap met als hoogtepunt Schloss Staufenberg waar je op een van Duitslands mooiste terrassen kan genieten van een glas Klingenbelberger, het lokale synoniem voor Riesling, Flammkuchen of een schotel charcuterie.


2. Durbacher Weitblick

11,10 km / 502 hoogtemeters

Even mooi dan het Durbacher Weinpanorama, met veel afwisseling. Minder toeristisch. Een deel gaat via een beekje in het woud, nadien vergaap je je aan vergezichten op de overzijde van Durbach.


3. Gebirger Höfe-Weg

10,4 km / 512 hoogtemeters

Een persoonlijke favoriet, en een vaste wandeling op de dag van aankomst. Je wandelt van de ene typische Zwarte Woudhoeve naar de andere. Tussenin veel natuur, woud, vergezichten, en weidelandschap. Machtig mooie route.


4. Oberkircher Brennersteig

13,8 km / 480 hoogtemeters

De Oberkicher Brennersteig is nog zo een pareltje. Vertrek is iets boven Durbach, richting Oberkirch. De Brennersteig is vrij vertaald de Schnapsroute. Of je toekomt met de voorgeschreven 4,5u hangt volledig af van hoe ver je je wil verdiepen in het thema. En overal kan je Schnaps proeven. Prachtige route overigens, ondanks de nevel waarin wij wandelden. Of lag dat aan de Schnaps...


B. Regio ten noorden van Durbach (20 min rijden)


5. Lautenbacher Hexensteig

15,20 km / 560 hoogtemeters

De Hexensteig vanuit Lautenbach is pure Zwarte Woudidylle. Keer op keer respect ook voor de mensen die de wandelpaden onderhouden. Overal zijn verzorgde picknickplaatsen, op de meest onverwachte plekken staat gekoelde drank. Lunchen kan in de Vesperstube Fiesemichel.


6. Kappelrodecker Hexensteig

17,9 km / 745 hoogtemeters

In het Achertal (Ortenau) zijn heel wat sagen rond heksen. Tijdens de Kappelrodecker Hexensteig ontdek je er enkele. De route is een pareltje! 18 km genieten, heel afwisselend ook: wijngaarden, woud, granietrotsen, vergezichten, weidelandschap en tal van opties om de innerlijke mens te versterken. De bijna 800 hoogtemeters maken dan niet meer uit. Terecht genomineerd voor Duitslands mooiste wandelroute van 2022. Lunchen kan eveneens in de Vesperstube Fiesemichel.


C. Regio ten zuiden van Durbach (30-40 minuten rijden)


7. Vesperweg, Oberharmersbach

14,15 km / 490 hoogtemeters

De Vesperweg in Oberharmersbach is een fraaie route, gezinsvriendelijk, met mooi ingerichte picknickplekjes. Afwisseling is hier troef. De route gaat constant op en neer. Geen meter vlak, zonder zware passages.


8. Hahn und Henne, Zell am Harmersbach

13,9 km / 450 hoogtemeters

Hahn und Henne Runde vanuit Zell am Harmersbach: dat zijn 13,9 km door een sprookjeslandschap met als thema “haan en kip”. In de Stube van de historische hoeve Vogt am Mühlstein is het heerlijk pauzeren.


9. Hausacher Bergsteig, Hausach

13,60 km / 760 hoogtemeters

De laatste wandeling is de schitterende Hausacher Bergsteig af. Onderweg hield de boer even halt tijdens het hooien om een praatje te slaan, een rotte everzwijnen kruiste onze weg en de "Naturkühlschränke" die worden gekoeld door stromend beekwater zorgden voor frisse drank.


OVERNACHTEN

Voor campers en mobilhomes:

Wohnmobilstellplatz Durbach Grol 19 77770 Durbach WC aanwezig. Vanaf deze plaats starten de wandelingen Durbacher Weitblick en Durbacher Weinpanorama.


Vakantie-appartementen: Ritterhof

Ritterberg 1

77770 Durbach

Tel.: +49 (0)781 41586

Met dit adres geef ik een van mijn Geheimtipps prijs. Aan het einde van het dal in Durbach, na een smalle en steile weg door het bos bereik je de eeuwenoude hoeve van Ritterhof. De

familie Kuderer doet er aan bosbouw, kweek van kerstbomen, imkerij en Schnapsproductie. De ligging is geweldig. Een oase van rust en natuur. Sinds januari 2023 hebben ze helaas het aantal appartementen verkleind. Voor populaire periodes moet je ongeveer een jaar vooraf reserveren. In het tussenseizoen lukt soms nog last-minute.


Boomhotel: Schwarzwälder Waldhüttenzauber

Baumhaushotel

Weintalstrasse 28

77704 Oberkirch-Bottenau

Tel.: +49 (0)7802 706529

Hier overnacht je in prachtige boomhutten en geniet je van een betoverend zicht tussen Oberkirch en Durbach. Wat is het ’s avonds heerlijk ontspannen met een glas wijn en een

goed boek op het terras van je hut. Ideaal voor rustzoekende koppels.


Hotels:

Rebstock Durbach

Halbgütle 30

77770 Durbach

Tel.: +49 (0)781 4820

Een schitterend gelegen hotel in Durbach met knappe tuin. Het is geen klein hotel, maar door de verschillende gebouwen valt dat niet op. In het gezellige restaurant worden lekkere gerechten geserveerd die finesse en creativiteit tonen zonder dat een typisch Duits karakter ontbreekt. Een uitvalsbasis om Durbach en omgeving te ontdekken. Een lievelingsadres.


Hotel Ritter Durbach

Tal 1

77770 Durbach

Tel.: +49 (0)781 93230

Het luxehotel van Durbach. Mooie kamers, uitstekend restaurant en topservice. Een gezellige inrichting met oog voor detail en uitgebreide wellnessmogelijkheden en binnenzwembad.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page