top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

Wandelen & wijnwandelen in het Zwarte Woud, Ortenau & KaiserstuhlVan zondag 26 mei tot zondag 2 juni

Bijgewerkt op: 28 mrt. 2023ALLE INFORMATIE EN INSCHRIJVINGSFORMULIER KAN JE HIER DOWNLOADEN

**DEZE TRIP IS VOLZET**


Het Zwarte Woud is een van de mooiste middelgebergtes van Europa en wie er nog niet is geweest moet daar dringend verandering in brengen. In bijna alle van de negen Bereiche van de wijnregio Baden speelt de coulisse van het Zwarte Woud een grote rol. Er is uiteraard de invloed op het microklimaat van de wijngaarden, het vormt ook een achtertuin waar de toeristische mogelijkheden schier oneindig zijn. Vooral voor natuurliefhebbers en rustzoekers, maar ook actieve gezinnen met kinderen komen hier aan hun trekken. Ik kom hier al sinds mijn prille kinderjaren en nog steeds ben ik hier niet uitgekeken. Elk dorp, heuveltop of dal herbergt wel een schat. De wijngebieden van Baden zijn al bijzonder, in combinatie met het Zwarte Woud is een boeiende vakantiemix zo gemaakt. Vanuit de Bereiche (vooral Ortenau, Breisgau en Markgräflerland) rij je via idyllische dalen het woud zo binnen. Vergis je niet, het Zwarte Woud is groot. Meer dan 6000 km², van noord naar zuid 160 km en bijna 50 km breed en het wordt onderverdeeld in Nordschwarzwald, Mittlerer Schwarzwald en Südschwarzwald. De hoogste top, gelegen in de Südschwarzwald, is de Feldberg met 1.493m. Wie al deze gebieden te voet wil verbinden volgt de legendarische Westweg. Dit lange-afstandspad, het oudste van Duitsland, van 290 km bestaat sinds 1900 en staat op mijn bucketlist. De komende jaren moet het ervan komen. Van Pforzheim in het noorden tot net voor Basel aan de Zwitserse grens doorklief je het gebied met al wat erbij hoort: donkere naaldwouden, grandioze weidelandschappen en uitzichten, hoogvlaktes, diepe kloven en typische dorpjes. Heel het traject kan je als arrangement met bagagetransport boeken. Ook een fantastisch wandelpad, wat korter (110 km), maar daarvoor niet minder indrukwekkend is de Murgleiter. Van Gaggenau naar de Schliffkopf wandel je in vijf etappes via het fraaie Murgtal. Ook hier kan je werken met bagagetransport.

Deze wandelreis wil een klein stukje Zwarte Woud tonen, of toch wat mogelijk is in één week om een divers gezicht van de regio te tonen. Het is in die zin geen echte wijnwandelreis, hoewel we dagelijks met Duitse wijn in aanraking zullen komen. In het glas, of tijdens de 2 geplande uitstappen naar Kaiserstuhl en Durbach (Ortenau). Daar wachten ons 2 van de mooiste Duitse wijnlandschappen.

Het programma omvat een hele week, en we reizen met 12 personen. Om het Zwarte Woudgevoel te versterken verblijven we in het historische Langenbachhof, een machtige hoeve gebouwd in 1813 waar de sfeer van weleer niet valt te ontkennen. Naast het ontbijt dineren we ook hier. Bij mooi weer aan de grote tafel buiten, bij minder weer in de gezellige Stube binnen. Het is een reis waar veel ervaring over en passie voor de streek inzit. Een reis met een persoonlijke noot. Een echte beleving van de regio!

Mochten er na het doornemen van het programma nog vragen zijn, contacteer me gerust.


Gerd Brabant

2024_Zwarte_Woud
.pdf
Download PDF • 2.99MB

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page