top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

Griesel&Compagnie: topsekt uit de Hessische Bergstrasse en onze aperitiefpartner voor onze toeko


Stilaan wordt Vinikus 2.0 concreet. Een testversie van de nieuwe website www.vinikus.be staat al online (neem gerust een kijkje). Onder Vinikus zullen we al onze activiteiten, tips,... rond Duitse wijn onderbrengen. Onze passie voor wijnland Duitsland en Duitse wijn willen we heel graag met jullie delen. Geen wijnhandel, maar wel veel beleving! Met deze aankondiging van Griesel&Compagnie lichten we al een tipje van de sluier, maar op onze website staat al heel wat meer informatie.

Zo rond de eeuwwisseling was er de Riesling renaissance. Dan kwam Spätburgunder sterk opzetten. En nu zou Sekt wel eens the next big thing in Duitsland kunnen worden. Van verschillende fronten vernamen we dat heel wat wijnproducenten een grote voorraad in de kelder hebben liggen rijpen om binnen enkele jaren als topsekt uit te brengen. Sterker nog: er ontpoppen zich meer en meer domeinen die volop de bubbelkaart trekken. En niet om zomaar mee te lopen met de stroom. Neen, de ambitie is torenhoog. En zo kwam het gloednieuwe Sekthuis Griesel&Compagnie op onze weg.

De echte pionier voor Sekt met internationale allures en voortrekker voor heel wat andere domeinen is zonder twijfel Raumland uit Rheinhessen. Eén van de leerlingen van dit tophuis is Niko Brandner. In 2013 werd hij aangetrokken om het eerste echte Sekthuis in de Hessische Bergstrasse op te richten. Het Staatsdomein was met de productie verhuisd naar Rheingau en de prachtige gewelfkelders uit 1904 stonden al 2 jaar leeg. Een ondernemer uit de regio kocht het gebouw en zag dat dit een ideale plek om Sekt te laten rijpen. Met een maniakale kwaliteitszorg en met de wil om enkel het allerbeste op de markt te brengen slagen ze bij Griesel&Compagnie erin om zich op enkele jaren tijd mee bovenaan de kwaliteitsladder te vestigen. In de laatste grote Sektconcours van Meininger Verlag eindigden ze zelfs op de 2de plaats, net na Raumland.

Niko heeft een duidelijke visie en mening. Hij weet welk pad hij wil bewandelen. VDP (Verband deutscher Prädikatsweingüter) heeft voor Sekt een 4-trapspiramide (van basis tot Grand Cru zeg maar) ingevoerd, zoals voor de stille wijnen. Nico heeft zijn vragen daarbij want een “topwijngaard voor een stille wijn is dat niet noodzakelijk voor een Sekt”. Wie topsekt wil maken, moet echt anders denken dan wie top stille wijn wil maken. “Je druiven moeten fenolisch rijp zijn op een ander moment en bij een laag suikergehalte. Koel gelegen wijngaarden zijn dan een must”. In de kelder laat Nico de basiswijn spontaan vergisten en hij ziet af van filtering en sulfitering tot wanneer de tweede gisting start. Het deels gebruik van hout en lagering sur lie voor deze basiswijnen is ook een standaard.

Begin augustus proefden we het Sektgamma ter plekke en we waren onder de indruk van de finesse, homogeniteit en volwassenheid van de reeks. Of we al wat konden meenemen? Dat was moeilijk want hun formaliteiten voor export waren nog niet in orde. Dat is intussen geregeld en volgende 3 Sekten zullen we in onze Vinikus aan tafel aanbieden:

Riesling BRUT Rosé BRUT Chardonnay Prestige BRUT NATURE

Deze zullen worden gebruikt voor “Vinikus aan tafel”. Dat zijn avonden rond Duitse wijnthema’s in een table d’hôte formule. Kleinschalig en gezellig, want maximaal 12 personen. Vanaf november zullen we testmomenten organiseren. Wanneer er inschrijving op zo een testmoment mogelijk is, laten we jullie als eerste weten. En wie komt zal als aperitief een prachtige Sekt van Griesel&Compagnie in het glas krijgen. Uiteraard zullen er o.a. wijnen worden gebruikt uit het gekende en fantastische gamma van Vinikus&Lazarus, maar we geven ook ruimte voor eigen ontdekkingen. En daarmee zal Vinikus een plek worden waar Duitse wijn thuis is.

#Sekt #Vinikusaantafel #PassievoorDuitsland

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page