top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

RheinWeinWelt: een vinotheek waar Rijn, wijn en design samenkomen


In de voormalige gebouwen van Asbach Uralt in Rüdesheim kan je sinds een goed jaar terecht in een bijzondere Vinotheek. Annette Perabo creëerde er een plek waar Duitse wijnbeleving echt centraal staat.

Toegegeven, het drukke en toeristische Rüdesheim (Rheingau) is iets wat ik eerder mijd dan zoek. Het op zich wel charmante wijnstadje heeft het een en ander te bieden, maar de horden toeristen zorgen ook voor een aanbod waar kwaliteit niet altijd mee kan worden verenigd. De omgeving maakt echter veel goed. Het is hier dat de beroemde Rijnbocht ligt: zuiders gerichte loesswijngaarden gaan over in indrukwekkende leisteenhellingen met blik op het westen. Dat geeft meteen ook een stijlbreuk in de wijnen. Vlakbij of in Rüdesheim liggen topdomeinen zoals Georg Breuer of Leitz. Zij spelen mee in de topliga.

In een rustige zijstraat, tegenover het treinstation, liggen de knappe gebouwen van het voormalige Asbach Uralt. Asbach Uralt is waarschijnlijk Duitslands bekendste Weinbrand. In 1892 opende Hugo Asbach een destilleerderij nadat hij de knepen van het vak in Frankrijk had geleerd. Zijn idee om ook in Duitsland een type Cognac te maken kende veel succes. In de jaren ’60 en ’70 werkten er zelfs enkele duizenden mensen. Nadat het succes daalde werd het bedrijf verkocht en het verhuisde om op kleinere schaal te kunnen werken. De gebouwen in Rüdesheim kwamen leeg te staan, maar kregen wel een beschermd statuut als monument.

(c) RheinWeinWelt

Annetta Perabo zag potentieel in de gebouwen en in een ruimte waar vroeger grote cuves waren gevestigd startte ze met een wel heel aparte vinotheek. De betonnen cuves die binnenin met prachtig tegelwerk zijn afgewerkt kregen een opening zodat je erin kan rondstruinen. Verspreid over een 10-tal ruimtes kan je bijna 200 wijnen per glas proeven. En gewapend met een wijnkaart en proefglas ontdek je de wijnen van Rheingau, Nahe, Rheinhessen en Mosel. Van grote naam tot opkomend talent: hier verveel je je niet. Het systeem werkt met muntjes waardoor je in alle vrijheid en op eigen tempo de wijnen kan proeven. In de leuke bistro staat steeds een wijndomein in de kijker. Ideaal om te degusteren bij de fijne gerechten. Want ook daar trekt RheinWeinWelt de kwaliteitskaart: top charcuterie, op punt gerijpte kazen, originele sharing dishes,… Daarvoor werken ze samen met de beste leveranciers uit de regio. Die producten liggen ook te bewonderen in een koelkamer achter glas. Je voelt en ziet dat hier passie heerst voor kwaliteit. Op geregelde tijdstippen organiseren zo ook evenementen, gaande van een concert tot begeleide kaas&wijn avonden. RheinWeinWelt: dat is 1000m² pure Duitse wijnbeleving!

RheinWeinWelt won begin oktober de 3de plaats in de wedstrijd “Fachhandelspreis des Deutschen Weininstitut”. Daarmee bekroont het Duits Wijninstituut originele concepten rond Duitse wijn.

RheinWeinWelt Annette Perabo Am Rottland 6 D-65385 Rüdesheim am Rhein +49 (0)6722 94 40 277 www.rheinweinwelt.de

Van zondag tot donderdag: 11-20u Vrijdag en zaterdag: 11-22u

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page