top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

Wijnwandelen rond Malterdingen in Breisgau – Baden


Baden is met bijna 16.000 ha Duitslands derde grootste wijnregio. Maar het is vooral de uitgestrektheid van het gebied dat indrukwekkend is. Van noord naar zuid heb je al gauw 400 km op de teller. Geen wonder dat Baden opgedeeld is in 9 deelgebieden (Bereiche). Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken. Het bekendste Bereich is waarschijnlijk Kaiserstuhl, maar kwalitatief moet het naburige Breisgau niet onderdoen. Hoewel vlakbij de Kaiserstuhl gelegen is het verschil inzake klimaat en bodem groot. Een wijnbouwer zei ooit: “op een zomerse avond blijf je in de in de Kaiserstuhl in t-shirt op het terras, in de Breisgau zal je sneller een dekentje nodig hebben”. Dat geeft al aan dat Breisgau wat koeler is. In vele kleine dalen, gelegen aan de voet van het Zwarte Woud, kunnen de wijngaarden genieten van afkoeling ’s avonds en ‘s nachts. De wijnen zijn daardoor frisser en preciezer dan de krachtpatsers uit de Kaiserstuhl. Ook de bodem verschilt danig: vulkanisch-loess voor de Kaiserstuhl tegenover kalk-loess in Breisgau. Breisgau kent vele geweldige producenten, waaronder een van onze lievelingsdomeinen: Shelter Winery. Maar de reputatie van dit Bereich is in hoofdzaak gemaakt door misschien wel het actueel beste Spätburgunder domein van Duitsland: Bernhard Huber. Bernhard was een van de grote kwaliteitspioniers voor Duitse Spätburgunder. Nadat hij enkele jaren geleden op veel te jonge leeftijd stierf, zet zoon Julian het werk op indrukwekkende wijze verder. Niet alleen de wijnen zijn prachtig, ook de omgeving waar de stokken gedijen nodigen uit tot een bezoek. We trokken onze wandelschoenen aan en volgden op een prachtige herfstdag de panoramawandeling van Malterdingen.

Parkeren in het kleine centrum van Malterdingen geeft je onmiddellijk een goed gevoel. Het is er gezellig vertoeven en door de wijngaarden is het dorp als een soort amfitheater ingekapseld. Dat betekent dat er al snel een eerste helling moet worden beklommen. Dat valt echter goed mee, want spoedig bevind je je in de meest gekende wijngaard: de Malterdingen Bienenberg. Het is in feite een wijngaard die zich omheen Malterdingen uitstrekt, maar bepaalde gedeelten dragen het predikaat “Grosse Lage” (Grand Cru). Deels als steile helling (tot zelf 40%), deels in schitterende terrassen. De beschutte ligging en de verweerde mosselkalkbodem geeft fantastische Burgunders, zowel in wit als rood. De geschiedenis als Burgunderwijngaard gaat zelfs terug tot de 14de eeuw. Cisterciënzers uit Bourgogne plantten er toen al Spätburgunder. In die tijd was “Malterdinger” synoniem voor Spätburgunder.

Wie wandelt met de Weinberg Online app van VDP kan zelfs de duurste Spätburgunderwijngaard van Baden spotten: de Malterdingen Bienenberg. Dit is het filetstuk van de Bienenberg. Hoger (en dus koeler) gelegen. De wijn van deze wijngaard kost al gauw boven de €100, maar wie ooit de kans heeft deze virtuoze Spätburgunder-interpretatie te proeven kan alleen maar vaststellen dat hier waarlijk grote wijn wordt gemaakt.

Nadat je een eerste deel aan wijngaarden al wandelend hebt verwerkt ga je via het dal naar de overzijde van Malterdingen. Het landschap wordt er zeer afwisselend en we doorkruisen een stuk woud. Kijk ook eens verder dan de directe omgeving, want in de verte ontwaar je de toppen van de Vogezen en het Zwarte Woud en de hoogste punten van de Kaiserstuhl: de Totenkopf en de Eichelspitze.

Tip wijndomeinen

Waarschijnlijk actueel Duitslands beste Burgunderdomein. Ondanks die status is het makkelijk hier een degustatie te vragen. Hartelijke ontvangst, indrukwekkende wijnen van basis tot top.

Zonder twijfel ook één van onze lievelingsdomeinen voor Spätburgunder in Duitsland. Hans-Bert en Silke zijn vrienden des huizes en ze brengen een hele fijne en delicate stijl in de fles die vaak ook tijd nodig heeft om zich te ontplooien. Met 5 ha is het een klein domein, maar kwalitatief hoort dit bij de beste in Duitsland

Overnachten en eten (ook in het naburige Kaiserstuhl)

HOTEL SCHWARZER ADLER (Franz Keller) Badbergstrasse 23 – 79235 Vogtsburg im Kaiserstuhl +49 (0)7662 933056 – reservation@schwarzeradler.euwww.franz-keller.de In het centrale stuk van de Kaiserstuhl. Dit is een begrip in Duitsland. Maar liefst 3 restaurants verspreid in de straat: Hier is zowel het oudste sterrenrestaurant van Duitsland (Schwarzer Adler), een zeer leuke en authentieke streekbistro (Rebstock) als een modern gastronomisch restaurant gelegen in het indrukwekkende nieuwe wijnkeldergebouw (KellerWirtschaft). Het ontbijt is fantastisch. Franz Keller is bovendien één van Duitslands beste wijndomeinen. Geweldige Burgunders (zowel in wit als rood).

KÖPFERS STEINBUCK Steinbuckstrasse 20 – 79235 Vogstburg-Bischoffingen +49 (0)49 7662-9494650 – info@koepfers-steinbuck.dewww.koepfers-steinbuck.de Prachtige ligging in de wijngaarden. Restaurant zou ook goed zijn, maar zelf nog niet uitgeprobeerd.

ZOLLHAUS ENDINGEN Hauptstrasse 3 – 79346 Endingen im Kaiserstuhl +49 (0)7642 920 23 43 – kontakt@zollhaus-endingen.dewww.zollhaus-endingen.de Eén van de allermooiste B&B’s uit de gehele regio. Het oude, charmante pand is schitterend gerenoveerd en de kamers zijn een perfecte symbiose tussen authenticiteit en modern comfort. Er zijn 4 kamers, verschillend qua grootte en prijs. Endingen is het dorp waar ook Weingut Knab is gelegen. Beste restaurant van het dorp is https://www.merkles-restaurant.de/ (1 ster), maar prijskwaliteit is http://www.merkles-restaurant.de/pfarrwirtschaft/ Pfarrwirtschaft hoort ook tot Merkle, maar dit is de bistro.

GASTHOF HOTEL ADLER Endingerstrasse 35 – 79346 Endingen-Königschaffshausen +49 (0)7642 3212 – www.adler-baptist.de Goed hotel, in het dopscentrum van Königschaffshausen. Keuken zeker correct, typischer Duits.

SCHEIDELS Offenburger Strasse 18 - 79341 Kenzingen

+49 (0)7644-6855 - www.scheidels-kranz.de

In het dorp waar Shelter hun kelder en woonst is. Goede keuken (bib gourmand), zeer correct en niet duur overnachten.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page