top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

Gut Hermannsberg (Nahe): bijzonder overnachten op een topdomein


Geen wijnregio waar je meer bodemdiversiteit vindt in Duitsland. Dat is iets wat we vaak onderstrepen wanneer we over de Nahe spreken. We hebben een zwak voor het gebied, want het unieke karakter gaat veel verder dan alleen de bodemdiversiteit. En wie de streek wil verkennen kan terecht in het fantastisch gelegen domein Gut Hermannsberg waar sinds enkele jaren een bijzonder Gästehaus is gevestigd.

Dit domein kent niet alleen een rijke geschiedenis, de gebouwen en het beroemde wijngaardareaal stralen alles uit waar een wijnliefhebber van in vervoering geraakt. De wortels van de wijnbouw gaan terug tot 1902 toen de Pruisische staat het domein in handen kreeg. Met veel inspanning werden de steile en stenige wijngaarden bedwongen. Er kwam zelfs springstof aan te pas. In 1903 werden de eerste Rieslingstokken in toppercelen aangeplant. De gloriejaren lagen echter tussen 1960 en 1980 toen het Staatsdomein werd geleid door de zeer getalenteerde keldermeester Karl-Heinz Sattelmayer onder de vlag van “Staatsdomäne Niederhausen-Schlößbockelheim”. Wie de kans krijgt om gerijpte Rieslings uit die periode te mogen proeven zal nog steeds versteld staan. Na een korte overgang aan de familie Maurer is het domein thans bezit van de ondernemer Jens Reidel. Er werd flink geïnvesteerd om het volle potentieel van de maar liefst 30 ha Grosse Lagen (Grand Cru) ten volle te benutten. De wijnen getuigen van een frisse mineraliteit en grote diepte in een duidelijk strakke stijl. Wijngaarden zoals Schloßböckelheimer Kupfergrube en de monopoliewijngaard Niederhäuser Hermannsberg horen niet voor niets bij de beste Rieslingspercelen van Duitsland. Wijnmaker is Karsten Peter, van oorsprong een Pfälzer, maar met ervaring op topdomeinen in binnen- en buitenland. Weingut Schäfer-Fröhlich blinkt bijvoorbeeld op zijn CV.

Wie het domein echt wil beleven kan terecht in een van de 11 kamers en suites. Allemaal zijn ze bijzonder smaakvol en warm ingericht. Respect voor het verleden is bewaard gebleven, en alle moderne comfort is aanwezig. Het panorama rond de gebouwen maakt je stil. Hier heerst een bijzondere sfeer. Iets wat het midden houdt tussen grandeur, nostalgie en natuur. Er is een restaurant aanwezig op het domein waar je vanaf einde maart op vrijdag- en zaterdag kan genieten van een fijn 3-gangenmenu. Maar vlakbij kan je ook tafelen in het uitstekende restaurant Hermannshöhle Weck dat tevens over een knappe wijnkaart beschikt.

Uiteraard is wijnproeven in de vinotheek van het domein mogelijk. En ook de wandelopties in de directe omgeving zijn aan te bevelen. Kortom: een ideaal adres om jezelf op alle vlakken te verwennen tijdens een (verlengd) weekend.

Gut Hermannsberg Ehemalige Weinbaudomäne 55585 Niederhausen-Nahe Tel.: +49 (0)67 58 92 50 0 www.gut-hermannsberg.de info@gut-hermannsberg.de

Prijzen vanaf €120 voor een tweepersoonskamer inclusief ontbijt. Gut Hermannsberg ligt op een kleine 4u rijden vanuit Brussel.

Foto's: © Gut Hermannsberg

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page