top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

Weingut am Stein (Franken): bijzonder overnachten op een topdomein (II)


Het moet het voorjaar van 2003 geweest zijn. Het eerste bezoek aan Weingut am Stein. Hoewel het domein sindsdien op alle vlakken grondig is veranderd, was er al een blijvende indruk. Niet alleen was er de hartelijkheid van Sandra & Ludwig, de domeineigenaars. Maar ook de voortreffelijke lunch in het toen nog niet zo bekende restaurant, de degustatie van de knappe wijnen en zeker ook de omgeving. Enerzijds is er de ligging in de historische wijngaard Würzburger Stein, maar op een kwartier stappen zit je in het prachtige stadscentrum met de Residenz als Unesco werelderfgoed.

De jaren nadien hebben we de familie Knoll steeds beter leren kennen, en kwam daar ook de vriendschap met de rechterhand van het domein bij: Christian Lau. Wat er in die periode met het domein gebeurde mag je gerust spectaculair noemen. De wil om steeds op een hoger niveau te werken manifesteerde zich op vele vlakken. Zo was er eerst de bouw van een architecturaal pareltje: de vinotheek. Deze kubus van glas, omgeven door hout biedt een prachtig zicht op de stad. Het ruimtegevoel is groot, waardoor het een bijzonder aangename ruimte is om te proeven. Intussen evolueerde ook het domeinrestaurant dat al een tijdje werd verpacht aan chef Bernhard Reiser. Het restaurant “Reisers am Stein” kreeg steeds meer erkenning en telt thans 1 michelinster en 16/20 in Gault-Millau.

Verder is er het jaarlijkse Hoffest, dat is uitgegroeid tot een 2-weken durende festival. Tienduizenden bezoekers komen er in juli genieten van muziek, dans, eten en wijn van Weingut am Stein. Wat organiseren betreft is dit domein een toonvoorbeeld. Hier kan je de info over de editie van 2019 vinden. Wil je de sfeer eens opsnuiven? Dat kan via volgend filmpje.

En de wijn hoor ik je vragen? Nadat Sandra&Ludwig jarenlang op de achtergrond biodynamische principes hebben geïmplementeerd is het domein momenteel volledig gecertifieerd biodynamisch. Dit alles om de meest puristische en fijnzinnige stijl na te streven. Hun laatste verwezenlijking is een knappe kelder met betoneieren en amforen. Bij Weingut am Stein houden ze van een strakke, minerale en finesserijke stijl. En dit met Silvaner voorop. We zitten hier in het centrale gedeelte van Franken, waar mosselkalk de bodem siert. Hun beste wijngaard, de 20 km noordelijker gelegen Stettener Stein, is een heus mosselkalkmassief met steile wijngaarden. Er is geen regio in de wereld waar zo op deze onderschatte druif, Silvaner, wordt ingezet. En Weingut am Stein heeft terecht een dijk van een reputatie.

En dan komen we tot het punt van dit bericht. Dit alles van nabij meemaken is meer dan een aanrader. En dat kan in hun vakantiewoning. Wanneer je het domein binnenrijdt staat een gebouw in kubusvorm afgewerkt met kalkplaten (verwijzend naar de bodem). Alles is er aanwezig om 3 bevriende koppels een fijne tijd te geven: Woonkamer met open keuken, kachel, 3 slaapkamers, ruime badkamer met WC, extra WC met wastafel, groot terras,… En dit met het knappe zicht op Würzburg met vooral het imposante Schloss Marienberg in het blikveld. Het treinstation dat gelegen is aan de voet van de heuvel hoor je niet in de woning. Perfect geïsoleerd dus. Heb je geen zin om ’s morgens zelf voor ontbijt te zorgen? Dan ga je naar het majestueus gelegen Schlosshotel Steinburg, waar je na reservatie van een stevige ochtendstart kan genieten. Een kwartier wandelen door de Würzburger Stein moet je er dan bijnemen. Maar geloof ons maar, dit is geen straf.

Weingut am Stein werd terecht onderscheiden als een van Duitslands hoogtepunten inzake wijnbeleving. Over hun visie en werkwijze maakte ARTE in 2013 een reportage. Hier kan je ze bekijken.

Contacteer Sandra, Ludwig en Christian met onze groeten. Het is een inspirerende plek, in handen van gepassioneerde en oprechte mensen. Geen wonder dat we er zelf ook graag naartoe gaan. Ben je dit ook van plan, dan geven we graag tips mee om de omgeving te verkennen.

Weingut am Stein Mittlerer Steinbergweg 5 97080 Würzburg Tel.: +49 (0)931 25808 www.weingut-am-stein.de mail@weingut-am-stein.de

Würzburg ligt op 500 km van Brussel.

Foto's: © Weingut am Stein

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page