top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

Vorpremière VDP.Grosse Gewächse 2019 in Wiesbaden


Elk jaar wordt aan een select internationaal wijngezelschap de meest recente jaargang van de Grosse Gewächse voorgesteld tijdens een grote tasting in Wiesbaden. Deze Grosse Gewächse vertegenwoordigen de droge elite in Duitsland. Een verslag met de wijnen die me echt geraakt hebben.

Eerst iets over de organisatie van deze Vorpremière VDP.Grosses Gewächs. Dit moet de meest perfect georganiseerde professionele degustatie ter wereld zijn op deze schaal. Het is een huzarenstukje hoe vlot elk van de honderden Grosse Gewächse wordt ingeschonken. En elke proever werkt en proeft op zijn eigen tempo. Ook de omkadering zoals lunch en avondprogramma is perfect georganiseerd.

VDP (Verband deutscher Prädikatsweingüter) is de oudste wijnassociatie ter wereld, en vertegenwoordigt vandaag een 200-tal domeinen in Duitsland. Heel kort gezegd is het hun wil om van rijpheid van een druif (Duitse wetgeving) naar meer herkomstherkenning te gaan. Dat zetten ze om via een zogenaamde VDP piramide waar de wijnen van basis naar top worden ingedeeld volgens VDP.Gutswein (de instap), VDP.Ortswein (gemeente appellatie), VDP.Erste Lage (Premier Cru) en VDP.Grosse Lage (Grand Cru). Hoe hoger in de piramide, hoe meer herkenbaarheid van de terroir, hoe nauwer de herkomst, en hoe strenger de regels inzake bijvoorbeeld opbrengst. De droge wijnen van een Grosse Lage krijgen het label "VDP.Grosses Gewächs" (verder afgekort als 'GG') en elk jaar wordt einde augustus in Wiesbaden in primeur de meest recente jaargang van de GG's voorgesteld.

Over nu naar de hoofdrolspelers van deze dagen: de wijnen. Anderhalve dag was ik er, en volgende flights werden afgewerkt:

Weisburgunder 2018, Grauburgunder 2018, Chardonnay 2017 & 2018, Silvaner 2018, Spätburgunder 2017 (en enkele van 2014, 2015 & 2016), Riesling 2018 van Nahe, Mittelrhein, Rheinhessen en Pfalz.

Beginnen doen we met wit 2018. Is 2018 een jaar van de eeuw? Wel, zo ervaar ik dat niet. Maar ik proefde gelukkig heel wat topwijnen. Helaas, in vergelijking met 2017 kwam ik tot net iets minder echt grote wijnen in wit. De top is dus smaller dan 2017, maar ze is er zeker. En dat had vooral te maken met net iets minder precisie en spanning. Algemeen gesproken dan. 2018 was in alle opzichten uitzonderlijk. De start van de oogst was historisch vroeg. En gebukt onder de extreme temperaturen was het een geluk dat vele wijnbouwers er snel aan begonnen. Zo kon de frisheid toch enigszins worden behouden, maar de warme jaargang kon niet altijd goed worden weggestoken. De beste wijnen tonen veel structuur, inhoud en opvallend mooie zuren. Bij verschillende wijnen kwam een zoetje naar boven dat eigenlijk niet nodig was, en in het slechtste geval spraken de wijnen een monotone en weinig diepe taal.

Een belangrijke kanttekening bij deze proeverij is dat ze heel vroeg valt. De meeste wijnen tonen zich enorm gesloten, en zijn meestal pas recent gebotteld. Of zijn in een enkel geval nog vatstaal. In die zin snap ik niet dat er journalisten zijn die hun eindconclusie voor de Grosse Gewächse baseren op deze degustatie, met punten en bewaarinschattingen inclusief. Gelukkig proeven de meeste aanwezigen deze wijnen in verschillende fases. En uiteraard zullen er altijd verschillende meningen zijn.

Hieronder de wijnen die me meer dan zijn bijgebleven. Deze selectie zie ik heel graag in mijn eigen kelder om ze verder op te volgen. Voor mij horen ze bij de mooiste droge wijnen die Duitsland in hun categorie heeft geschonken.

Weißburgunder 2018 (21 wijnen geproefd)

Een opvallende en uiteraard gunstige trend hier is het fijner houtgebruik. Wijnen waar het hout echt op ligt te drijven zijn eerder uitzondering. Er is ook een duidelijke stijlkeuze bij de domeinen voor ofwel een heel Bourgondische richting (precisie, fijne zuren, strakheid, minder fruitgericht) en ofwel voor wat je de meer traditionele Duitse stijl zou kunnen noemen (iets meer op rijpheid en fruit, zalvender). En indien goed gemaakt lust ik ze beiden zeer graag. De trend naar te strak zie ik trouwens niet altijd positief. Dat gaat dan al eens gepaard met een onaangename groenigheid of met gebrek aan charme.

Seeger, Weissburgunder Herrenberg Oberklamm GG 2018 / Baden

Ik ben al jaren fan van dit domein uit de Badischer Bergstraße, en hoewel de wijnen van Thomas Seeger in de jeugd al eens houtdominantie kunnen tonen, rijpen ze prachtig. Deze Oberklamm GG is een prima voorbeeld van een rijkere stijl. Heel open al, rijp zonder warmte met fijn houtgevoel. Zacht, zalvend en toch een schitterende diepte. En wanneer je de prijs van deze GG bekijkt (een Euro of 20), dan is dit een koopje! Importeur in België: niet gekend

Bercher, Weissburgunder Feuerberg Haslen GG 2018 / Baden

Nog zo een klassieke naam uit een van de mooiste gebieden van Duitsland: Kaiserstuhl. Elk jaar weer een zekerheid en ook in het warme 2018 een aanrader. Wat hier opvalt, naast de kracht, is de frisheid en elegantie waarmee alles gepaard gaat. Geen merkbare alcohol, veel lengte. Importeur in België: www.langbeen.biz

Knipser, Weissburgunder Laumersheim GG 2018 / Pfalz

Wat kunnen die Knipsers wijn maken… Zeker met alles wat Burgunder betreft wordt hier virtuoos omgegaan. Ik noteerde: fijn hout, mineraliteit, subtiel fruit. Rijke mond met veel intensiteit en frisheid met puntje vet. Top! Importeur in België: www.langbeen.biz

Ökonomierat Rebholz, Weißburgunder Mandelberg GG 2018 / Pfalz

Deze wijn was uit 2017 mijn absolute nummer 1 voor Weißburgunder, en hoewel ze bij Rebholz dit jaar deze titel met enkele anderen moeten delen, blijft het een dijk van een wijn. Hier merk je de koele stijl van het domein: koude-impressies, alsof de wijn ook bij meer dan 20 graden schenktemperatuur nog altijd fris zou proeven. Grote diepte, ellenlang, strakheid en duidelijk op minerale structuur. Groot potentieel. Importeur in België: www.langbeen.biz

Opmerking: enkele topdomeinen zoals Franz Keller, Salwey en Dr. Heger lieten dit jaar 2016 en 2017 proeven. De focus bij mij lag op 2018.

Grauburgunder 2018 (10 wijnen geproefd)

Hier lag het gemiddelde niveau iets onder dat van de Weißburgunder, waarbij wel moet gemeld worden dat er slechts 10 Grauburgunder GG van 2018 te proeven waren. Vaak brede en minder gedefinieerde wijnen. De Bercher Grauburgunder Feuerberg Haslen GG 2018 (Baden) bleef hier met een rijpe en tegelijk frisse stijl bij.

Chardonnay (6 wijnen geproefd)

Hoewel hoofdzakelijk 2017 proefde ik ze toch. En een geluk, want anders had ik deze twee parels gemist.

Huber, Chardonnay Bienenberg GG 2017 / Baden

Het beste domein in Duitsland voor Chardonnay? Alleszins bij het allerbeste… Ook deze 2017 is waanzinnig mooi. Frisheid, munt, koel. Enorme spanning, geweldige zuren, bourgondisch. Piepjong en groots. Importeur in België: Portovino

Dr. Heger, Chardonnay Hinter Winklen “Gras im Ofen” GG 2017 / Baden

Na de Huber was dit de mooiste Chardonnay. Ook hier een prachtige spanning, ietsje meer op rijkheid, maar ook knappe zuren. Veel lengte en beet. Importeur in België: www.langbeen.biz

Spätburgunder (68 wijnen geproefd)

De recente jaargang is 2017, maar vele domeinen brachten ook 2015 en 2016 op tafel. Ik proefde ze allemaal en hier het favoriete lijstje. 2017 toont zich als jaar wat krachtiger dan 2016, maar 2016 zat meer op elegantie en inherente finesse. Het is de vraag wat je wil. 2017 is zeker een mooi jaar voor rood, maar mag ik 2016 toch net dat trapje hoger plaatsen? Echter in 2017 ook geen gebrek aan prachtige wijnen.

J. Neus, Spätburgunder Horn GG 2017 / Rheinhessen

In VDP termen zou je dit als een minder gekend domein kunnen bestempelen, maar dit domein charmeert vaak met hele mooie Spätburgunders. Op de (mossel)kalkbodems in het noorden van Rheinhessen weten ze hier een fijne stijl te maken. Daar waar ik wat moeite had met de Pares GG is deze Horn GG heerlijk: veel finesse, mooie structuur en frisheid. Elegante finale. Een verleidelijk glas. Importeur in België: niet gekend

Rudolf Fürst, Spätburgunder Schlossberg GG 2017 / Franken

Eigenlijk is het een oneer voor Fürst om hier maar 1 wijn van hen te plaatsen. Wat een verbluffende collectie! Elke proever zal wel zijn favoriet hebben, ik plaats deze ongelooflijk diepe Schlossberg bovenaan. Hoewel nog gesloten is het een dijk van een wijn: prachtige tannine, gekoppeld aan een ragfijne en ellenlange structuur. Maar probeer zeker ook de Centgrafenberg GG 2017, die eigenlijk niet moet onderdoen. Ik schreef tussen mijn notities: kiezen is hier echt wel verliezen. Dus Fürst 2017: niet twijfelen! Importeur in België: www.langbeen.biz

Benedikt Baltes, Spätburgunder Hundsrück GG 2017 / Franken

Je zou haast vergeten dat er nog zo een supertalent voor rood in Franken rondloopt. Benedikt kiest voor een meer strakke stijl, die echt wel tijd nodig heeft om zich te ontplooien. Ik was, net zoals bij Fürst, diep onder de indruk hier van 2017. Deze Hundsrück is grandioos met een waanzinnige finesse en gelaagdheid. Klaar voor heel wat jaren, hoewel de wijn zich nu al elegant toont.

De flight Fürst & Baltes was zo sterk dat ik me had voorgenomen op het einde van de dag nog zo een rondje te bestellen. Maar dan niet om te analyseren, wel om gewoon van te genieten. Kippevelwijnen pur sang! Importeur in België: Portovino

A. Christmann, Spätburgunder Idig GG 2017 / Pfalz

Riesling was en is bij Christmann iets wat staat als een huis, bij hun Spätburgunders was die liefde in het verleden al eens wisselend. Soms iets teveel pruim en te breed, maar dochter Sophie maakt van onder andere Spätburgunder een belangrijk punt op de Christmann-agenda. Maar al te blij was ik deze schitterende wijn te proeven. Fris fruit, bijzonder levendig, diepte en lang. Dit is zo goed en belooft zoveel voor de toekomst. Niet alleen voor deze wijn, ook voor de volgende jaargangen. Importeur in België: Vinikus&Lazarus

Bernhard Huber, Spätburgunder Bienenberg GG 2017 / Baden

Wat zou een reeks Spätburgunder zonder Huber zijn? Ze verdienen intussen een Oscar voor hun levenswerk. Wat wijlen Bernhard Huber destijds in gang heeft gezet, wordt door zoon Julian feilloos vervolgd, en dit zelfs met een geheel eigen stijl. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik de 2016 collectie van Huber nog net dat tikkeltje gelaagder vond, maar dat is muggenziften op hoog niveau. 2017 toont op dit moment iets meer structuur dan de elegantie en finesse van 2016. Maar deze Bienenberg hoort bij de beste Spätburgunders uit 2017. Dit is waarlijke Spätburgunderliefde. Zo'n puurheid en finesse, gekoppeld aan kracht. Waarom je dan nog voor de duurdere Wildenstein moet gaan? Wel voor nog dat tikkeltje meer inhoud en finesse tegelijk. Maar met de ‘gewone’ Bienenberg is ondergetekende al ontzettend gelukkig. Importeur in België: Portovino

Franz Keller, Spätburgunder Kirchberg GG 2017 / Baden

Bij Franz Keller denk ik onmiddellijk aan Oberbergen in de Kaiserstuhl. Een plek waar genieten met een hoofdletter wordt geschreven. Het imperium van Franz Keller wat wijn & gastronomie betreft is indrukwekkend. In alles wat ze doen staat perfectionisme bovenaan. Deze verbluffende Kirchberg is daar een voorbeeld van. Ik noteerde een diepe en tegelijk zachte neus, ceder, lengte, frisheid, grote balans en al heerlijk elegant. Topwijn. Importeur in België: Start2Taste

Dautel, Spätburgunder Forstberg GG 2017 / Württemberg

Wie Christian Dautel ooit heeft ontmoet weet dat deze kerel talent aan zelfzekerheid en charme koppelt. En waarom zou het anders moeten zijn? Om zijn wijnen kan je niet heen. En hij is een multitalent: Riesling, Weissburgunder, Spätburgunder, Lemberger,… Alles lukt hier. Hij stelde 2 Spätburgunder GG voor uit 2017 en hoewel de Schupen ook mooi was, een lichte voorkeur voor deze Forstberg voor dat tikkeltje extra frisheid. Wat opvalt is de toegankelijkheid en vlezigheid van dit glas. Gewoonweg al berelekker. En een extra pluim voor de prijskwaliteit. Een Euro of 30 en deze topwijn is van jou. Importeur in België: Vinetiq

Meyer-Näkel, Spätburgunder Pfarrwingert GG 2017 / Ahr

De Pfarrwingert is niet alleen optisch een prachtige wijngaard, dit is voor Meyer-Näkel ook een van hun beste percelen. Deze 2017 toonde zich ongelooflijk in vorm. Naast het fijne fruit ontwaarde ik ook specerijen, met een reeds nu een heerlijk mondgevoel. Balans staat hier voorop, de tannines bijzonder fijn. Topper! Importeur in België: www.langbeen.biz

Adeneuer, Spätburgunder Gärkammer GG 2017 / Ahr

Wat maken ze bij Adeneuer de laatste jaren toch zo sterke Gärkammer. Hun 2015 was al een van de mooiste wijnen die ik van dit domein mocht proeven, deze 2017 zet ik er graag naast. Intens, maar alles zo lekker vlezig zonder dat de frisheid uit het oog wordt verloren. Dat vleugje specerijen, zoals bij Meyer-Nakel, maakt het nu al extra charmant. Op en top Ahrwijn! Importeur in België: Vinikus&Lazarus

Knipser, Spätburgunder im Grossen Garten GG 2015 / Pfalz

Knipser bracht een hedonistische reeks Spätburgunder op tafel, zei het uit 2015. En deze ‘im Grossen Garten' prijkte bij mij bovenaan. Finesse, dat zeker, maar ook veel kracht in een fluwelen handschoen waar kruidigheid en fruit een vertederende paringsdans aangaan. En zo lang ook… Grote wijn. Importeur in België: www.langbeen.biz

Kranz, Spätburgunder Kalmit GG 2016 / Pfalz

Graag noteer ik Boris Kranz ook bij de grote wijnmakers van Duitsland. Zeker zijn Kalmitwijnen mogen niet in de kelder ontbreken. Ze horen ieder jaar bij de top in Duitsland. De Kalmit is al een bijzondere wijngaard op zich, als een kalkbubbel in de schoot van de zuidelijke Pfalz. De wijn is dat zeker ook. Een Spätburgunder met veel inhoud en spanning. Knap glas, met groot potentieel. Hoewel nu al een genot. Importeur in België: www.langbeen.biz

Riesling (125 wijnen geproefd uit Mittelrhein, Nahe, Rheinhessen, Pfalz en Baden)

De Nahe was gemiddeld gezien de sterkste Rieslingregio van de 5 regio’s die ik proefde. Hoewel niet in dit lijstje was ik gecharmeerd door Dr. Crusius (heerlijk toegankelijk met spanning) en Gut Hermannsberg (het stapje naar de echte grote top is bijzonder klein geworden. Knappe reeks wijnen op een consequent hoog niveau). Emrich-Schönleber ook mooi, maar misschien net dat tikkeltje braaf en meer ingetogen tegenover Dönnhof en Schäfer-Fröhlich. Ik ben voorzichtig met mijn uitspraak en proef de wijnen van hen graag binnenkort eens opnieuw.

Dönnhoff, Riesling Dellchen GG 2018 / Nahe

Over deze Dellchen geen enkele twijfel: een dijk van een wijn. Grote finesse, koelte, fijn fruit. Enorme beet en lengte. Klaar voor een lange toekomst. Importeur in België: Peter Olaerts Fine Wines

Dönnhof, Riesling Felsenberg GG 2018 / Nahe

Hopla, en nog een Dönnhof. Daar waar de Dellchen nu al zo lekker is, vraagt deze Felsenberg meer tijd. Dat maakt de wijn niet minder groots, want wat een potentieel! Achter de gesloten neus zit pakken mineraliteit en loepzuiver fruit. Alles is zo mooi omkaderd. De zuren geven haast kippenvel, en de wijn zoekt alle hoeken van de mond op. Een finale die niet eindigt. Importeur in België: Peter Olaerts Fine Wines

Schäfer-Fröhlich, Riesling Felseneck GG 2018 / Nahe

De neus? O ja, wees maar gerust dat dit een echte Schäfer-Fröhlich is. Klinkt bijna als kunst. En dat is het ook. Eigenzinnige kunst dan. Want door de neus haakt menig proever al eens af. Ze doen maar, des te meer voor ons. Want dit is misschien wel mijn droge Riesling van het jaar. Achter de spontineus (kaaskorst), zitten wagons vol vuursteen, witte bloemen, limoen en kruidigheid. Hoewel je over geen enkel spoortje vet kan spreken is dit mondgevoel van het meest intense bij de geproefde Rieslings. Zuren die aan een rijpingsmarathon beginnen en lengte waar een verspringer alleen maar kan van dromen. Dit is pure emotie! Importeur in België: Vinikus&Lazarus

Schäfer-Fröhlich, Riesling Frühlingsplätzchen GG 2018 / Nahe

Wil je een iets bravere (lees: minder Sponti gedomineerde) Schäfer-Fröhlich, proef dan eens deze waarlijk geweldige Frühlingsplätzchen. De Sponti blijft iets meer aan de zijlijn waardoor het prachtige en frisse fruit (limoen, witte perzik) meer merkbaar is. Fijne kruidigheid ook. De smaak is heerlijk intens en dartel. En aan lengte geen gebrek. Importeur in België: Vinikus&Lazarus

Bischel, Riesling Hundertgulden GG 2018 / Rheinhessen

Wat een entree! Nog maar pas VDP lid, en nu al scoren bij de beste 2018 wijnen. Van de 3 Rieslings die ik van Bischel proefde was dit het beste (hoewel ook Heerkretz prachtig was). Wat een ongelooflijk mooie wijn. Kristalzuiver, kruidig, open neus. Zinderende zuren, op elk moment verweven met het fijne fruit. Onderliggende mineraliteit. Qua prijs/kwaliteit een van de beste GG’s van 2018. Kopen! Importeur in België: Wine at Heart

Kühling-Gillot, Riesling Rothenberg “Wurzelecht” GG 2018 / Rheinhessen

Man, man, man, dit is zo complex. De, overigens ook uitstekende Gunderloch, had het toch even moeilijk naast deze grandioze fles. Fruit, maar ook lekker wild, vuursteen uit alle hoeken. Veel inhoud, zuren van voor tot achter en veel grip. Had ik al het woord grote wijn vernoemd? Bij deze. Importeur in België: www.langbeen.biz

Keller, Riesling Brunnenhäuschen “Abtserde” GG 2018 / Rheinhessen

Hoewel gesloten en nog wat reductief proef je gewoon wat voor een monster hier achter zit. Je zou over een massieve structuur kunnen spreken, ware het niet dat de zuren alles in perfect fijne banden leiden. Heerlijk sappig ook, met merkbare kalkstructuur. De Wittmann Brunnenhäuschen is al prachtig, deze Keller doet er nog een puntje bovenop. Importeur in België: Peter Olaerts Fine Wines

Wittmann, Riesling Morstein GG 2018 / Rheinhessen

Mijn Wittmann van het jaar. Prachtige neus (subtiel geel fruit), zuiverheid. Veel spanning en zuren, met naar het einde een breedte die onmiddellijk door frisheid wordt gecounterd. Een zelfzekerheid in vloeibare vorm, en een van de grote wijnen van 2018. Importeur in België: Vinikus&Lazarus

Wagner-Stempel, Riesling Heerkretz GG 2018 / Rheinhessen

Zet je schrap, want deze Heerkretz is het meest koele en strakke dat ik uit Rheinhessen van 2018 in mijn glas kreeg. Messcherp, geen genade voor vettigheid, rechtlijnig en ellenlang. Wanneer dit beest binnen enkele jaren getemd geraakt volgt zonder twijfel een grandioze en puristische Riesling. En wie de kans heeft om op de veiling de Riesling EMT 2018 van hen te kunnen aanschaffen: twijfel niet. Ontroerend mooi vond ik dat. Importeur in België: Peter Olaerts Fine Wines

Philipp Kuhn, Riesling Saumagen GG 2018 / Pfalz

Mogen we al voorzichtig concluderen dat de kalkwijngaarden de winnaars zijn in de Pfalz in 2018? Het valt alleszins in mijn notities op dat wijnen van Pfälzer kalkwijngaarden sterker presteerden. En dat wil als doorwinterde fan van Forstwijn iets zeggen. De wijnen van Forst hadden zeker structuur, maar de frisheid kon het niet altijd dragen en ik noteerde ook hier en daar onnodig merkbare restsuiker.

Een lange inleiding voor deze Philipp Kuhn, want deze mag zich bij de top in de Pfalz van 2018 nestelen: open neus met kerrie, rijp geel fruit. In de mond daarentegen strakker dan gedacht met veel lengte en spanning. Heerlijk.

Geh. Rat Dr. von Bassermann-Jordan, Riesling Hohenmorgen GG 2018 / Pfalz

Ik schreef het net: ik vind 2018 niet het jaar van Forst. En dan bloedt mijn wijnhart een beetje. Er zijn zeker mooie wijnen gemaakt, en ook 3 grote namen (Bürklin-Wolf, von Winning en von Buhl) brengen pas volgend jaar hun 2018 uit. Dus nog onder voorbehoud.

Van de beroemde “Forst” domeinen toch een wijn in mijn topselectie, maar dan van een perceel uit Deidesheim. Want hier proefde ik spanning door de zuren met een mooie onderbouw. Veel sap en lengte. Nu al zeer toegankelijk. Maar kan zeker jaren de kelder in. Importeur in België: niet gekend

A. Christmann, Riesling Idig GG 2018 / Pfalz

Vorig jaar ging mijn Pfalztrofee naar Rebholz, nu reik ik hem uit aan Christmann. Want wat een monumentaal mooie Idig! Je zou in deze warme jaargang een wijn uit de zuidelijke (en koelere) Pfalz helemaal bovenaan verwachten. Maar wat Idig toont met deze 2018 is verbluffend: witte peper, puristisch wit en geel fruit. Rijke wijn, maar met enorme structuur en fijne zuren. Ik had zin om een type Bourgogneglas te vragen om deze wijn meer ‘plaats’ te geven. Diepe buiging voor zoveel wijn. Importeur in België: Vinikus&Lazarus

Kranz, Riesling Kalmit GG 2018 / Pfalz

Wat een complexe neus! Jeneverbes, appel, beetje munt, vleugje rook. Veel lengte en top zuren. Wijn met een iets gevoeligere snaar, maar die er volledig staat. Importeur in België: www.langbeen.biz

Ökonomierat Rebholz, Riesling “Ganzhorn” im Sonnenschein GG 2018 / Pfalz

Rebholz heeft zijn Riesling van 2018 in een bijzonder strak keurslijf gestoken. Ze zijn eigenlijk nog potdicht en vragen om later nog eens herproefd te worden. Deze Ganzhorn im Sonnenschein zet ik met plezier al in mijn lijstje omdat je gewoon voelt dat wanneer alle luikjes opengaan er iets groots uit zal komen. Nu nog strak in zuren, tikje hard zelfs, maar met vele laagjes en enorme lengte. Importeur in België: www.langbeen.biz

Dr. Wehrheim, Riesling Kastanienbusch GG 2018 / Pfalz

Eindelijk eens een Dr. Wehrheim in mijn lijstje. Altijd betrouwbaar en zeker goed, maar die laatste tik grootsheid was er vaak net niet. Deze Kastanienbusch is prachtig. Kruidig, een stuk mineraler dan de “Koppel” versie van de Kastanienbusch. Veel frisheid en sappigheid zonder dat de spanning verloren gaat. Schitterend. Importeur in België: www.langbeen.biz

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page