top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

Een prachtige luswandeling rond Vogtsburg-Oberbergen - Kaiserstuhl (Baden)


Wie al in Baden is geweest, en in het bijzonder de Kaiserstuhl, kan het beamen: dit hoort tot de meest unieke wijnlandschappen die Duitsland kent. Deze oude vulkanische regio is op vele vlakken bijzonder, en is bovenal zowat Duitslands beste regio voor alles wat Burgunder (Pinot) aangaat. We zitten op een steenworp van de Elzas, maar de stijlbreuk qua wijn is enorm.

De Kaiserstuhl is een kleine heuvelkam in de Rijnvlakte tussen het Zwarte Woud en de Vogezen. Ondanks de relatief kleine oppervlakte (ca. 15 op 15 km) is de diversiteit aan fauna en flora enorm. Grote delen van de Kaiserstuhl zijn trouwens natuurgebied. Hoogste top is de Totenkopf met 557m.

De naam verwijst naar het vermoedelijke feit dat Koning Otto III enkele jaren voor zijn keizerschap in 994 een gerechtszitting in Sasbach am Kaiserstuhl hield.

De oorsprong van de Kaiserstuhl gaat terug tot in het Tertiaire tijdperk. Thans worden de vulkanische gesteenten bijna overal bedekt met metersdikke loesslagen. Omdat de Kaiserstuhl het enige obstakel is in een grote vlakte, had de wind vrijspel en zette er in de loop van lange tijd zanderige leemdeeltjes af. Daardoor vind je in heel wat stukken van het gebied diepe holle wegen terug. Vooral de holle weg die vertrekt in Endingen richting Amoltern loont de moeite.

Dé wandeling van de Kaiserstuhl dwarst het gebied van noord (Endingen) naar zuid (Ihringen): het Kaiserstuhlpfad. Die wandeling hebben we enkele jaren geleden afgewerkt, maar is door de lengte (25 km) een middelzware tot zware dagtocht. De hier beschreven en zelf samengestelde luswandeling is korter en toont eveneens de pracht van het landschap. Wil je toch het Kaiserstuhlpfad afwerken, dan kunnen we dit uiteraard aanbevelen. In Ihringen neem je dan de trein terug naar Endingen. De Kaiserstuhl is trouwens omringd door een treinspoor, wat het plannen van wandel- en fietstochten zeer praktisch maakt. Op het internet kan je makkelijk de GPX van het Kaiserstuhlpfad terugvinden.

Starten voor onze wandeling doe je op de parking van het Weingut Franz Keller. Een ideale locatie in functie van de gastronomische en oenologische mogelijkheden na de inspanning.

Meteen gaat het flink bergop tussen de wijngaarden. Spoedig word je geconfronteerd met het typische landschap van de Kaiserstuhl. Op talrijke terrassen bevinden zich de wijngaarden. Na enkele km kom je in het woud en langsheen enkele uitkijktorens kan je genieten van een weids zicht rondom. Van Zwarte Woud tot Vogezen: bij helder weer zijn de vergezichten spectaculair. Op de kam van de Kaiserstuhl zal je geen wijngaarden zien, nu wandel je door prachtige weilanden. Tijdens het laatste gedeelte van de wandeling blijf je aan de rand van het woud zodat je steeds het unieke landschap kan genieten.

De route is een eigen samenstelling. De GPX van de route zenden we je graag per email toe. Geef ons maar een seintje via info@vinikus.be. De GPX is te gebruiken op een wandelGPS of via bepaalde apps op de GSM (zoals Galileo).

De cijfers:

19 km

5u wandelen

Middelzware tocht

Startplaats: Op de parking van Weingut Franz Keller (Badbergstrasse 44, 79235 Vogtsburg-Oberbergen)

Restaurant:

Franz Keller telt 3 restaurants. Alles zijn ze aan te bevelen.

Je kan hier haast spreken van een klein imperium. Hoewel we niet met dit domein samenwerken als importeur is deze plek al jarenlang een persoonlijke favoriet. Minimaal 1 keer per jaar trachten we met familie of vrienden hier langs te komen en te genieten van de brede waaier aan gastronomische- en oenologische mogelijkheden. Franz Keller is zowel een wijndomein, wijnimporteur van grote Franse wijnen als de thuishaven van het oudste sterrenrestaurant van Duitsland. De ligging in hartje Kaiserstuhl maakt het er bovendien extra fijn vertoeven. Als wijndomein is Franz Keller een speler in de bovenste liga, met navenante prijzen.

Rebstock: regionale keuken, super p/q. Badbergstrasse 22 79235 Vogtsburg-Oberbergen Tel.: +49 (0)7662 93 30 11 www.franz-keller.de/rebstock Gesloten op maandag en dinsdag

Schwarzer Adler: oudste sterrenrestaurant van Duitsland, met één van de indrukwekkendste wijnkaarten die we kennen. Hoger prijsniveau.

Badbergstrasse 23 79235 Vogtsburg-Oberbergen Tel.: +49 (0)7662 93 30 10 www.franz-keller.de/schwarzeradler Gesloten op woensdag en donderdag

KellerWirtschaft: modern restaurant in het indrukwekkende nieuwe keldergebouw. Hoger prijsniveau. Badbergstrasse 44

79235 Vogtsburg-Oberbergen

Tel.: +49 (0)7662 93 30 80

www.franz-keller.de/kellerwirtschaft

Gesloten van maandag tem woensdag

Waar staan met de VW California:

Weingut Köbelin Altweg 131 79356 Eichstetten am Kaiserstuhl Tel.: +49 (0)7663 1414

www.weingut-koebelin.de Achter het domein bevinden zich een 8-tal staanplaatsen. Water en stroom is voorzien, geen sanitair.

Wohnmobilgarten Kirschenhof Schmidt Königsweg 1 79346 Königschaffhausen Tel.: +49 (0)7642 9282846

www.kirschenhof-schmidt.de/wohnmobilgarten

Staanplaats voor mobilhomes (28 plaatsen), met enkele fasciliteiten zoals aanwezigheid van toiletten en douche (€1 pp), broodjesservice.

Kaiserstuhl Camping Sportzentrum Nachtwaid 5 79241 Ihringen Tel.: +49 (0)7668 950065 www.kaiserstuhlcamping.de Ruime camping in het warmste dorp van Duitsland.

Verder hebben we ook gezien dat een overnachting in de VW California op de parking van het wijndomein Franz Keller ook een mogelijkheid is. Zeker wanneer je er blijft eten en wijn inkoopt mag dit geen probleem zijn. Uiteraard vraag je dit even in de vinotheek. Ook aan het zwembad van Vogtsburg zijn 5 gratis staanplaatsen, maar zonder verdere faciliteiten.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page