top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

Grenswandelen in Schweigen-Rechtenbach - Südpfalz


Helemaal in het zuiden van de Pfalz ligt het mooie grensdorp Schweigen-Rechtenbach. De wijnbouwers uit het dorp bezitten bijna allemaal percelen zowel in Frankrijk (Elzas) als de Pfalz. Echte "Grenzgänger" dus. De imposante "deutsche Weintor" vormt ook het startsymbool van de deutsche Weinstrasse, één van de oudste toeristische wijnroutes ter wereld.

Deze wandeling gaat deels door wijngaarden, deels door het Pfälzer Wald. Steeds flirtend met de Franse grens. In het begin passeer je één van de topwijngaarden voor Spätburgurgunder: St. Paul. Dit perceel ligt net over de grens in Frankrijk en is van topwijndomein Friedrich Becker de thuishaven van één van de beste Spätburgunders die onder Duitse vlag op de markt komt. Maar dit is in feite een perceel uit de Elzas. Daar wrong ook het schoentje voor de wijnwetgever, want op straffe van verzegeling van zijn magazijn, moesten ze bij Friedrich Becker de wijngaardnaam "St Paul" (en ook "Kammerberg") op de etiketten verwijderen. Nu zal je "SP" en "KP"op de etiketten als verwijzing naar deze Franse percelen terugvinden. Bureaucratie ten top.

De pracht van de regio lijdt er uiteraard niet onder, want vooral het wandelgedeelte door de wijngaarden loont de moeite. Eenmaal in het woud aangekomen gaat het bergop, vaak net op de grenslijn. Na een 10-tal km kom je aan de ruïne van Guttenberg. Deze vervallen burcht is als een arendsnest op een rots gebouwd. Helemaal bovenaan (toegankelijk via trappen) heb je een machtig zicht waar je zelfs het Zwarte Woud ziet verschijnen. Nadien gaat het gestaag weer bergaf naar het levendige wijndorp Schweigen-Rechtenbach.

De beste manier om te eindigen is in de de Stube van Weingut Jülg. Oma Jülg (+80 jaar!) kookt er oertypische Pfälzer kost zoals Bratwurst, Leberknödel en Saumagen. Alles huisgemaakt, super lekker en versterkend na de wandeling! Uiteraard mag een heerlijk glas wijn van talent Johannes Jülg niet ontbreken.

De route is een eigen samenstelling. De GPX van de route zenden we je graag per email toe. Geef ons maar een seintje via info@vinikus.be. De GPX is te gebruiken op een wandelGPS of via bepaalde apps op de GSM (zoals Galileo of OsmAnd).

De cijfers:

15 km

4u wandelen

Middelzware tocht

Startplaats: Ruime parkeergelegenheden aan de deutsche Weintor

Restaurant:

Weinstube & Weingut Jülg Hauptstrasse 1 76889 Schweigen-Rechtenbach

Tel.: +49 (0)642 -19090 www.weingut-juelg.de Open van zaterdag tem woensdag vanaf 11u30. Gesloten op donderdag en vrijdag.

Waar staan met de VW California:

Naturcampingplatz "Am Berwartstein" Im Laichfeld 1 76891 Erlenbach bei Dahn Tel.: +49 (0)173 6844532

www.naturcampingplatz-berwartstein.de Camping in het Pfälzer Wald, van waaruit je ook mooi kan wandelen (bv. naar Burg Berwartstein en Naturbadsee Seehof)

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page