top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

Van Altenahr naar Dernau via de Rotweinwanderweg - Ahr


Wanneer je over de Ahr en wandelen spreekt: de Rotweinwanderweg! Misschien wel het beroemdste wijnwandelpad van Duitsland. Van Altenahr tot Bad Bodendorf loopt een prachtig wandelpad van 35 km. Dan weer eens hoog op de helling, in de bossen om later weer tussen de wijnranken naar een dorp af te dalen. Tijdens de wandeling zal het respect voor de wijnbouwers alleen maar groeien. Op steile hellingen is quasi al het werk manueel. Pauze neem je in de gezellige dorpjes.

De Ahr neemt sowieso al een unieke positie in het Duitse wijnlandschap in. Als één der kleinste gebieden (0,5% van de totale Duitse wijnproductie) vind je hier het hoogste aandeel rode druiven in Duitsland. Bijna 90% van de druiven is rood, met Spätburgunder uiteraard voorop.

Leuk om weten is dat de trein in het dal parallel met de wandelroute loopt, je kan dus op eender welk moment afdalen om de trein naar je startpunt te nemen. Je kan de etappes zo zelf indelen waardoor je niet verplicht ben de volledige etappe af te werken.

Echte sportievelingen werken de gehele route op 2 dagen af, maar in deze bijdrage concentreren we ons op het misschien wel mooiste stuk van de wandelroute: van Altenahr tot Dernau. Hier wandel je in het smalle kloofgedeelte, met de daarbij horende spectaculaire steile hellingen.

We parkeren de wagen aan het station van Altenahr, vervolgens gaat het via de hoofdstraat naar de eigenlijke start. Meteen klimmen we, en halverwege de klim kan je al pauzeren aan Burg Are. De burcht kent haar oorsprong bijna 1000 jaar geleden, en sedert 1714 is het gebouw een ruïne. Thans is het een beschermd monument en je kan er genieten van mooie vergezichten.

Verder klimmend kom je tussen de wijngaarden terecht, en meteen is dat een perceel van formaat: de Altenahrer Eck. Deze Grosse Lage (Grand Cru) is de topwijngaard van Altenahr. Vergaap je maar aan de hellingsgraad.

Vervolgens blijft het pad van een intense schoonheid. Dan weer in het bos, dan weer boven of tussen de wijngaarden: nooit zal je je vervelen. Vanaf Mayschoss tot Dernau blijf je trouwens de hele tijd tussen de wijngaarden.

Eindigen doe je in Dernau, waar we het restaurant van topdomein Meyer-Näkel kunnen aanbevelen. Een goede regionale keuken in een gezellig kader, met bovendien heel wat van hun wijnen per glas beschikbaar.

Nadien neem je de trein terug van Dernau naar Altenahr.

Tip: probeer deze wandeling in het weekend tijdens het hoogseizoen te vermijden. De regio is zeer populair bij Duitse dagtoeristen.

De GPX van de complete Rotweinwanderwag is makkelijk op het net terug te vinden. Of mail ons via info@vinikus.be Meer informatie: www.ahr-rotweinwanderweg.de/rotweinwanderweg.html

De cijfers:

11 km

3u wandelen

Lichte tocht met evenwel een pittige start

Startplaats: Parking aan het treinstation van Altenahr

Restaurant:

Hofgarten Dernau

Bachstrasse 26

53507 Dernau

Tel.: +49 (0)2643 1540

Alle dagen open van 11.30-23.00u

Waar staan met de VW California:

Camping Schulz 53505 Altenahr Tel.: +49 (0)26 43 85 03 www.camping-altenahr.de

Camping Dernau Ahrweg 2 53507 Dernau Tel.: +49 (0)2643/8517 www.camping-dernau.de Kleinschalig (30 plaatsen), aan de rand van Dernau

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page