top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

Rondwandeling Durbach, inclusief het mooiste terras van Duitsland - Ortenau (Baden)

Bijgewerkt op: 9 feb. 2023


Deze korte wandeling (6 km) is één van de mooiere wijnwandelingen in Duitsland. Bovendien wandel je naar Schloss Staufenberg. Daar wacht je het terras met het mooiste zicht van Duitsland. Althans volgens ons.

De wijnregio Baden is van noord naar zuid maar liefst 400 km lang, waardoor je onmogelijk over een uniform gebied kan spreken. Met de hier beschreven wandeling bevinden we ons in Ortenau. Ter hoogte van Straatsburg, maar aan Duitse zijde uiteraard. Naast de vele wijngaarden die zich aan de eerste flanken van het Zwarte Woud optrekken, zal je ook heel wat boomgaarden zien. Zowel voor het fruit zelf, als voor productie van schnaps. Het fruit is vaak te koop via een honesty hut langsheen de weg. Je neemt wat je wenst, en je steekt in alle vertrouwen het geld in de bus.

De Ortenau is ook de zuidelijkste regio in Duitsland waar Riesling nog ruim is vertegenwoordigd. Ga je zuidelijker (richting Kaiserstuhl) verdwijnt de intensieve aanbouw van Riesling. In Ortenau komt Riesling vaak als "Klingelberger" op de markt, een lokaal synoniem. Dat verwijst naar het feit dat Riesling in 1782 op de gekende wijngaard Klingelberg rondom Schloss Staufenberg in Durbach werd aangeplant. Met 400m is dit één van de hoogst gelegen Rieslingpercelen van Duitsland.

Laten we starten met de wandeling. Naast het openluchtzwembad van Durbach is er ruim parkeergelegenheid. Via een weg doorheen de wijngaarden slinger je via de wijngaarden naar Schloss Staufenberg. Spoedig zal je dit sprookjesachtige kasteel aan de horizon zien verschijnen. Dit kasteel kent haar oorsprong reeds in de 11de eeuw. "Stauf" betekent "kegelvormige berg", en tijdens de wandeling snap je onmiddellijk de link. De eerste officiële vermelding van wijnbouw aan het kasteel stamt uit 1366, maar vermoedelijk was er al vroeger wijnactiviteit. De adellijke familie von Baden heeft dit kasteel al eeuwen in familiebezit en is in prachtige staat. Eenmaal aan het kasteel aangekomen is een verblijf op het terras een must. Langs de ene kant zie je een lappendeken aan wijngaarden, langs de andere zijde rekt de horizon tot Straatsburg en de Vogezen. Neem pauze met een lekkere Flammkuchen (De Duitse pizza met Schmand, ui en spek), een Vesperschotel (met lokale kaas- en charcuterie) of een stuk taart. Een glas Klingelberger mag niet ontbreken.

Na de ruime pauze gaat het verder in het prachtige landschap.

Copyright foto's: www.photographykirsten.be

De route is als GPX op het net terug te vinden als "Durbach Route 3 - Über den Weinpfad zum Schloss Staufenberg".

De cijfers:

6km

2u wandelen

Lichte tocht met helling in aanvangsfase

Startplaats: Op de parking naast het openluchtzwembad van Durbach

Restaurant:

Schloss Staufenberg 77770 Durbach

Tel.: +49(0)781 92465838 www.schloss-staufenberg.de

April-oktober: elke dag open vanaf 11u tot zonsondergang November-maart: gesloten van maandag tem woensdag Eenvoudige en lekkere regionale keuken. Het zicht is onbetaalbaar!

Ritter Durbach

Ritter Stube

Tal 1

77770 Durbach

Tel.:+49 (0)781 93 23 - 0

Hotel Ritter is het tophotel van Durbach, en heeft een uitstekend, gastronomisch restaurant. Reservatie is aanbevolen.

Waar staan met de VW California:

Stellplatz am Durbach

Wiesenstrasse

77770 Durbach

Plaats voor 6 mobilhomes, aan de rand van het dorp. Geen sanitaire voorzieningen. Is ook vlakbij het Weingut Alexander Laible. Leuk om er een flesje voor de avond te gaan halen.

Stellplatz auf dem Festplatz

Almstrasse/Tennisplatz 77770 Durbach Plaats voor 15 mobilhomes, ook aanwezigheid van een toilet.

Tijdens de wijnfeesten (begin juni) is deze plaats niet beschikbaar.

Europacamping Sand

Waldstrasse 32

77731 Willstätt-Sand

Tel.: +49 (0)7852 2311

Durbach heeft zelf geen camping, dit is de dichtstbijzijnde (8km van Durbach). Eenvoudige doch propere camping, ideaal voor een nacht.

Camping Langenwald Strassburgerstrasse 167

72250 Freundenstadt Tel.: +49 (0)7441 2862

www.camping-langenwald.de Wil je meer in de volle natuur staan, dan is deze camping een aanrader. Wel 45 minuten rijden vanuit Durbach doorheen het Zwarte Woud. Freudenstad zelf is heel gezellig met talrijke restaurants en terrassen.

Wil je helemaal culinair losgaan, ga dan naar het buurdorp Baiersbronn. In dit kleine dorp vind je op kleine afstand talrijke, luxueuze sterrenrestaurants.

Wanneer je naar deze camping rijdt vanuit Durbach is een bezoek aan het Lotharpfad een aanrader: hier kan je nog altijd ondervinden wat orkaan Lothar in 1999 heeft aangericht. Een volledig omgewaaid bos is er ongemoeid gelaten en kan je via leuke brugconstructies al wandelend bezoeken (klik hier voor bezoek aan de website). Wanneer je vanuit Oppenau naar boven rijdt, kruis je op een bepaald moment de "500 Schwarzwaldhochstrasse". Rechts ga je naar Freudenstadt, maar voor het Lotharpfad rij je enkele km naar links.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page