top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverGerd Brabant

Wandelen tussen het rotsmassief van de Rotenfels - Nahe


Je kan de Nahe onmogelijk onder 1 noemer vatten. Maar waarschijnlijk komt “diversiteit” wel het dichtst in de buurt. En dit op alle vlakken: landschappelijk, wijnstijlen,… Het verschil in bodems en klimatologische omstandigheden is in elk hoekje van dit middelgroot wijnbouwgebied echt anders. In juni hebben we enkele wijnwandelingen uitgetest. De afwisseling van woud, rotsmassieven, lieflijke weilanden, wijngaarden, sympathieke dorpen,… maakt een verblijf in de Nahe een genot. Hoewel de regio kan genieten van een zekere rust inzake toeristische interesse is de beschreven wandeling van vandaag één van de meest bewandelde trajecten. En wie de route zal bewandelen, weet meteen waarom. Dit is een totaalspektakel van landschappelijke hoogtepunten. Binnenkort beschrijven we ook een traject waar je amper een toerist zal zien. Lees verder onder de foto's.

Je starplaats bevindt zich aan de rand van Bad Kreuznach: Parkplatz Karlshalle Saline Karlshalle 9 Bad Kreuznach

Voor €2 in de parkeermeter kan je 24u blijven staan. Je volgt de wandeling in WIJZERZIN, dat betekent dat je vertrekt met de hallen op je rechterzijde. Je steekt de brug over de Nahe dus niet over.

De wandeling is aangeduid met de bordjes “TourNatur”, maar gebruik best de GPS of app op GSM aangezien er hier en daar wat onduidelijkheden zijn in de aanduiding met de bordjes. Ik duid ze hieronder in de tekst aan.

Bij de start zie je grote houten constructies. Hier rond heerst een fijne nevel van zout water dat heilzaam zou werken. Over de gehele vallei zal je deze constructies zien en vormt daarmee Europa’s grootste openlucht kuuroord in deze vorm. Je wandelt nog even tussen de huizen, maar al gauw ga je gestaag omhoog langsheen een mooie bosweg. Boven aangekomen is er een eerste hoogtepunt met zicht op de diep uitgesneden kloof en zicht op de beroemde Rotenfels aan de overzijde. De Rotenfels is de grootste monoliet ten noorden van de Alpen. Dan gaat het bergaf naar het weinig imposante Schloss Rheingrafenstein. Je volgt de weg verder naar de schitterende gelegen ruïnes van Ruïne Rheingrafenstein. Op een rots midden in het bos zie je de restanten van wat ooit een grote burcht was. Het bos neemt langzaam de resterende muren in, maar je kan via trappen nog een indruk opsnuiven. Via trappen daal je verder af. OPGELET! Wanneer je de burcht voorbij bent zie je op een bepaald moment de trappen verder naar rechts afdalen terwijl het bord aanduidt dat je het bredere bospad moet volgen. Je neemt de trappen verder naar beneden. Je GPS route (zie verder) duidt dit wel juist aan.

Nadat je de trappen bent afgedaald kom je terug op een breder pad en dit volg je verder naar beneden. OPGELET! Na een 200-300m zal je een bordje zien om het pad naar links te nemen (over een kleine houten brug). Je gaat echter rechtdoor (zoals de GPS ook zal aanduiden). En na nog eens een 300-400m tref je het water waar je met een manuele veerboot het water kan oversteken (€1 pp). Deze veerboot vaart in de zomer elke dag. De alternatieve aanduiding over die kleine houten brug is er om een route te volgen wanneer de veerboot niet vaart.

Eenmaal overgestoken kom je in het kuurpark. Beetje vergane glorie wanneer je het mij vraagt, maar het is er fijn om even op adem te komen. Er is ook betalend sanitair in het hoofdgebouw.

De weg volgt nu een tijdje het dal en langs de Nahe wandel je tussen de twee rotmassieven door. Aan je rechterzijde zal de Rotenfels snel verschijnen. Haast niet te geloven dat je daar straks bovenop zal lopen. Maar geen zorgen, de weg naar de top loopt geleidelijk (op 1 stukje na). Wanneer je de wijngaarden treft begint de weg te stijgen. Eerst geleidelijk, maar eenmaal de wijngaarden voorbij wordt het even steil en stenig. Maar nooit gevaarlijk en het steile stuk is eigenlijk ook niet lang. Dan begint het echt genieten. Het zicht boven is spectaculair. Ga zeker ook even naar de machtige rots BASTEI kijken. Het is 100m van de route, maar wel aangeduid.

Nadat je de kam hebt afgewandeld kom je terug in een weidelandschap en bos. Hier is de mogelijkheid om in Gasthaus Zur Bastei iets te nuttigen. Het is 100m van de route verwijderd. Je treft het reclamebord langs te achterzijde. Je ziet het bord dus pas wanneer je er voorbij bent gewandeld.

Vervolgens ga je terug naar de wandelroute en na nog een kleine stijging daal je via een smalle bosweg naar het dal en de parking.

15,2 km Middelzware tocht, hoewel geen technisch moeilijke stukken. Iedereen met een goede basisconditie kan dit aan.

Tip wijndomein

Weingut Dr. Crusius Eén van de beste domeinen uit de regio, met bovendien een groot areaal wijngaarden rond de Rotenfels. Schitterend om de wijnen te proeven uit de wijngaarden langswaar je hebt gewandeld.

Tip restaurant

Im Gütchen Prachtige setting in aan de rand van Bad Kreuznach. Gastronomische keuken. Menu’s vanaf €70, maar je kan er ook zonder probleem à la carte eten en dan heb je de keuze uit een 10-tal voor en een 10-tal hoofdgerechten. Veel wijnen per glas. Wij aten er zeer schitterend. Er is parking voorzien direct aan het restaurant. Gesloten op dinsdag.

Tip hotel + restaurant

Der Kaiserhof Restaurant waar we al meermaals zeer lekker hebben gegeten. Al wat gastronomischer van stijl. Goede p/q. Eveneens excellent en gezellig hotel.

Tip bijzondere B&B

Dit voormalige staatsdomein is nu in privé handen. Is aan het uitgroeien tot een topper. Er zijn ook een 10-tal kamers. De setting is werkelijk prachtig. De omgeving heeft haast een zuiderse flair. Op bepaalde dagen kan je aanschuiven voor een table d’hôte.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page